"De kracht van (on)zekerheid"

Categorie: Ontwikkeling

Geschreven door: Collect and Connect

Mag ik je een vraag stellen? Een vraag om je zowel na te laten denken als te laten voelen. Een vraag om je kennis te laten maken met vanuit welke intentie en denkwijze wij opereren met Collect & Connect.

Heb jij het gevoel, dat je de juiste weg bewandelt? Dat je ‘doet waarvoor je hier bent gekomen?’ Mag ik je uitnodigen om deze vraag voor jezelf concreet te beantwoorden:

“Waarvoor ben je hier gekomen en bewandel je het pad van je zielsmissie?”

Klinken deze bewoordingen voor jou (nog wat) zweverig of zitten we op dezelfde golflengte?

Opereren vanuit bewustzijn

Misschien ben je je ervan bewust dat je op zoek bent naar verandering of heb je die verandering al in werking gezet. Mogelijk ben je zoekende naar je zielsmissie of naar de volgende stappen op jouw weg of heb je al heel helder voor je wat jouw doel is. Waar je ook bent op je pad, hoe verschillend wij, onze missies en onze routes ook zijn, we hebben sowieso één ding gemeen: het gevoel dat ontstaat in je buik en in je hart, wanneer je denkt aan waarom je hier bent. Of je die missie nou al helemaal voor je ziet of helemaal nog niet, wanneer je denkt aan jouw vaardigheden en talenten, hoe je deze in kunt zetten om deze wereld een beetje mooier te maken en gelukkig te zijn, jouw doelen en jouw missie: de kracht die vrij komt door er alleen al aan te denken, geeft aan dat je op de juiste weg bent. Geef die kracht aan de wereld!

Ik kan hierbij niet genoeg benadrukken, dat er echt niet één weg is die de juiste is. Het schoolsysteem waarin wij groot zijn geworden verlangde (en verlangt anno 2023 nog steeds) van ons, dat we reeds op jonge leeftijd een keuze moesten maken voor een beroep, terwijl we helemaal niet hadden geleerd om te reflecteren, om te kijken naar wat bij ons paste, naar wat ons hart sneller deed kloppen, naar waarin we onze talenten en vaardigheden verder konden ontplooien en hoe we deze konden inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. In plaats van om te leren gaan met het innerlijk, leren we in deze wereld vooral over het belang van het uiterlijk, terwijl dat wat mij betreft helemaal niet van belang is. Ik pleit voor het immateriële boven het materiële.

Vragen die ons eigenlijk gesteld hadden mogen worden, zijn bijvoorbeeld:

  • Waar word jij nou echt gelukkig van?
  • Wat kom je deze wereld brengen?
  • Waar ligt jouw kracht?
  • Hoe kun je deze wereld een beetje mooier maken?
  • Hoe zet je jouw talenten in om de wereld en de mensen om je heen sterker te maken en te laten opbloeien?

Maak jezelf los van druk en programmeringen

In plaats daarvan worden we geprogrammeerd en gebombardeerd met informatie over het belang van (veel) geld verdienen, van macht en aanzien, van wat er van jou wordt verwacht volgens de massa, status en materialisme en vooral ook angst. Bovendien wordt er in ons schoolsysteem al heel snel veel druk gelegd op de schouders van kinderen en krijgen ze steeds het gevoel te moeten presteren, presteren en nog eens te presteren. Er wordt van ze verwacht constant ‘zeker’ te zijn, wat juist veel onzekerheid oplevert. Ervaarde jij die druk vroeger ook? Waarom wordt onzekerheid gezien als iets negatiefs, als een zwakte? Als je het systeem doorziet, begrijp je precies de redenen, waarom dit wordt gedaan, maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het juist ombuigen naar iets positiefs.

Ik wil je na laten denken over die vragen die gesteld zouden mogen worden. Misschien was je daar zelf al mee bezig. Kun je deze vragen beantwoorden voor jezelf? We leren dit vanuit ons onderwijs (nog) niet, met de nadruk op NOG, want er zijn al zoveel mooie initiatieven aan het ontstaan, maar je bent nooit te oud om te leren. (Heb jij kennis van zulke mooie onderwijsinitiatieven, schroom niet om deze ontwikkelingen te noemen in de reacties. Ben ik zeer nieuwsgierig naar.) Ik wil je ook laten inzien, dat een keuze die je hebt gemaakt op veertien-, vijftien-, zestienjarige leeftijd echt niet bepalend zou mogen zijn voor de rest van je leven. Waarom drukken we kinderen bij het maken van een studiekeuze niet op het hart, dat ze deze keuze nu maken, maar altijd weer kunnen aanpassen? Dat je altijd weer een andere weg kunt bewandelen. Dat er niet één deur is naar geluk, maar je altijd weer een nieuwe deur kunt openen. Waarom gelijk al zo’n grote druk, terwijl ik wil wedden dat heel veel kinderen een zwaard boven zich voelen hangen: wat nou als ik dit niet leuk vind? Wat als ik deze studie ga doen en het blijkt na een aantal jaar, dat ik hier helemaal niet geschikt voor ben? Of wel geschikt voor was, maar dat ik na een tijdje een andere kant op wil? Waarom zoveel waarde aan een opleiding, aan een papiertje aan een niveau en niet aan WAT WIL IK NOU ECHT VANUIT MIJN DIEPSTE POTENTIEEL?

Leven vanuit je diepste potentieel

Meer kijken IN jezelf, want daar vind je alles. Meer leren luisteren naar je hart en ziel en je niet onder druk te laten zetten door externe factoren. Natuurlijk is raad van externen belangrijk, maar laten we die raad zien als feedback, als invalshoeken waar je het voor jou juiste uit kunt halen en niet als ‘moetje’ of als kritiek. Met welke feedback resoneer jij het meest? Kies uit alle aangeboden kennis dat wat jij nodig hebt om je volledige potentieel te benutten en je leven te leiden vanuit JOUW diepste waarheid en wijsheid. Op die manier kunnen we elkaar verder helpen, zonder te concurreren. Laten we elkaar ZEKER maken in plaats van ONZEKER. Samen een oplossingsgerichte, constructieve maatschappij creëren waarin we elkaar laten groeien in plaats van elkaar neerhalen. 

Ik wist als kind nooit precies ‘wat ik wilde worden’, maar ik wist wel wat ik wilde zijn: een steun op iemands levenspad. Iemand die anderen helpt bij het ontdekken en verwezenlijken van diens diepste verlangens en potentieel. Mensen serieus nemen, ze sterker en zekerder maken, zodat ze vervolgens de wereld een beetje mooier kunnen maken met hun eigen zielsmissie. Ik steek graag hier en daar lichtjes aan. Dat gaat in je eentje niet zo snel, maar als ik enkele lichtjes aansteek, kunnen die lichtjes weer andere vlammetjes aanwakkeren. Als kind kon ik dit natuurlijk nog niet in die woorden beschrijven. Het heeft me bijna 30 jaar gekost om het zo te kunnen én durven verwoorden. In een leven vol onzekerheden wil ik mensen leren om zichzelf te zijn en ze te kracht leren van de onzekerheid. Wanneer je vrijuit durft te spreken over je dromen, angsten, twijfels en uitdagingen, ontvang je JUIST heel veel zekerheid.

Vóór jezelf zijn komt jezelf DÚRVEN zijn

Aan jezelf ZIJN gaat een belangrijke stap vooraf: jezelf DURVEN zijn. Stap uit je comfortzone en verleg je grenzen, zodat je kunt groeien en bloeien op alle gebieden van jouw leven! Durf of kun je dat niet alleen? Dan vind je in mensen zoals ik een gids. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het vermogen heeft om een leven te leiden, dat in lijn is met jouw ware zelf en levensdoelen. Mijn missie is dan ook om jou te helpen bij het realiseren van jouw volledige potentieel en jou te inspireren om te leven vanuit hart en ziel.

Had je de vraag al beantwoord voor jezelf: waarvoor ben je hier gekomen en bewandel je reeds het pad van je zielsmissie? Ik lees heel graag in de reacties het antwoord en ben ook heel nieuwsgierig naar mensen die de vraag al eerder hebben beantwoord en daarmee aan de slag zijn gegaan.

Heb je hulp nodig? Dan zijn wij er voor jou! Collect & Connect: Wij verzamelen om jou te verbinden met dat wat je nodig hebt, om te leven vanuit jouw ware potentieel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!