Vertellen mensen je wel eens dat je moet gaan bloggen? Ik hoor dit heel vaak om mij heen, maar als ik dan vraag of ze weten wat daarvan de waarde is, krijg ik een twijfelachtig antwoord. Het is absoluut geen onterecht advies, maar het is wel handig om te weten waarom die blogs je gaan helpen om beter vindbaar te zijn en op welke manier je daar het meeste resultaat uithaalt. Dus hier vind je het antwoord op de vraag “waarom moet ik bloggen voor een betere vindbaarheid?”
3 Redenen om een blog bij te houden
Kort samengevat zijn er een aantal redenen om te gaan bloggen:
- Voor je google ranking, vindbaarheid en dus meer verkeer op je website
- Voor je positie als expert in jouw vakgebied en het feit dat je met elk artikel ook weer meer bijleert
- Voor je klantconnectie, door persoonlijke blogs te delen en met je klanten in gesprek te gaan
Hier onder lees je precies hier dit in elkaar steekt.
Je Google ranking
SEO is een ingewikkeld proces met een hele hoop snufjes en trucjes om je website hoger in Google te krijgen. Het vervelendste hiervan is dat dit regelmatig verandert en ook iemand die soms wel bezig is met SEO, maar zich er niet dagelijks in verdiept, de updates hierin mist. Wat betreft blogs zijn er 2 basispunten die je Google ranking kunnen verbeteren.
1. Een actieve website doet het goed
Er zijn zo ontzettend veel websites, dat er keuzes gemaakt moeten worden. Een simpele keuze voor Google is om inactieve websites uit de roulatie te halen. Want als je al jaren niks meer aan je website hebt gedaan, dan zal deze wel niet meer gebruikt worden. Als jij dus één keer een website maakt en daar vervolgens niks meer aan doet, ben je na een tijdje simpelweg niet meer vindbaar. Activiteit is natuurlijk een breed begrip. Als je een restaurant hebt met een seizoen menu die je dus elke 4 maanden aanpast, valt dat ook onder activiteit. En ook het toevoegen van extra landingspagina’s of het aanpassen van de basis van je website. Maar een wekelijkse of maandelijkse blog zorgt uiteraard ook voor die gewenste activiteit.
Let op: te veel wijzigingen op één pagina kunnen weer averechts werken. Dan denkt Google dat je zelf niet weet wat je met een pagina wilt bereiken en verliest het dus weer aan waarde. Nieuwe pagina’s toevoegen is dus altijd beter dan bestaande pagina’s eindeloos aanpassen.
Actuele informatie
Maar ook je bezoekers hechten waarde aan actuele informatie. Stel je zoekt iets in Google en krijgt een artikel uit 2012 en een artikel van vorig jaar, welke ga je dan lezen? Dikke kans dat je kiest voor recente artikelen. Sommige informatie is niet heel tijdgevoelig, maar een website die al jaren niet meer is geüpdatete, wekt niet echt de impressie dat het bedrijf nog bestaat en de persoon erachter zich blijft ontwikkelen.
2. Meer informatie betekent betere vindbaarheid
Als jij een website hebt met een homepage, over ons pagina en contactformulier, staat daar natuurlijk maar beperkte informatie op. Misschien voldoende informatie om jouw dienst te verkopen, maar erg weinig om op gevonden te worden. Wil je je website niet overal hoeven te promoten om je doelgroep te bereiken, zul je meer op je website moeten zetten om je vindbaarheid te vergroten. Bovendien vindt Google dit ook interessant. Vooral als je linkjes plaatst van je homepage naar een bedrijfspagina en van daar weer een linkje naar een volgende pagina. Dit noemen we interne linkbuilding en is weer één van die vele snufjes die je SEO verbeteren. Een onderwerp voor later, maar wel een tip om toe te passen.
Zoekwoorden
Waar ik nu naartoe wilde is het feit dat je potentiële klant zoekt op bepaalde zoekwoorden en dan bij jouw website uitkomt, of die van je concurrent. Hoe beter jij inspeelt op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt, hoe groter de kans dat ze bij jou uitkomen. Het is hierin dus belangrijk dat je verschillende pagina’s hebt waarop deze woorden terugkomen. (Want als je het woord 30 keer laat terugkomen op je homepage is het vast niet meer heel leesbaar.)
Je doet er uiteraard goed aan om deze woorden toe te voegen op je basis pagina’s, en dus meerdere informatieve pagina’s te hebben. Maar ook verdiepende blogpagina’s waarin je jouw kennis toont, bieden hierin een goede mogelijkheid. Weet je niet wat zoekwoorden zijn en hoe dit werkt? Dan vind je hier alle antwoorden op je vragen.
Meer informatie betekent meer expertise
Naast de relevantie voor Google, wil je ook dat je potentiële klanten jou zien als expert en denken “deze persoon moet ik hebben!” Ondanks dat jij misschien denkt dat jouw homepage alles vertelt dat je wilt vertellen, hebben sommige mensen soms een extra zetje nodig om overtuigd te worden van jouw kennis. Als jij regelmatig blogs deelt met aanvullende kennis over jouw product of dienst, kom je al snel over als expert.
Je potentiële klanten kunnen dan zelf de informatie van je website halen die zij nodig hebben om te vinden wat ze zoeken. Net als dat een review bijvoorbeeld inzicht geeft in hoe anderen jouw dienst of product ervaren, kan specifieke informatie ook twijfel wegnemen. We willen nu eenmaal zeker weten dat we een goede keuze maken. Hoe meer inhoudelijke informatie je aanbiedt, hoe sterker je positie als expert in jouw vakgebied.
Een persoonlijke connectie
Naast dat blogs veel informatie kunnen bieden, kun je ook blogs schrijven over jezelf, je passie, hoe je bent begonnen met je bedrijf en waarom je het zo leuk vindt. De meeste mensen kopen liever iets bij iemand waarmee ze een persoonlijke klik voelen. Dit heeft te maken met de gunfactor.
Als geld geen rol zou spelen, bij wie koop je dan liever je brood? Bij de bakker op de hoek, die daar al 15 jaar met liefde brood bakt en jou vriendelijk vraagt het met je gaat, of bij de supermarkt met fabrieksbrood en waar elke 6 maanden weer een nieuw personeelslid staat die je niet kent? In andere woorden, wie gun je jouw geld? De meeste mensen zullen voor de lokale bakker kiezen, omdat ze die persoonlijke connectie hebben.
Zeker wanneer je de mogelijkheid biedt om reacties onder een blog te plaatsen en daar ook actief op reageert, geef je mensen het gevoel onderdeel te zijn van een gemeenschap. Ze kunnen bij jou terecht voor vragen en je levert ze de informatie die ze zoeken. De lijntjes zijn kort, waardoor de kans groter is dat ze op een dag klant worden.
Extra punten om op te letten
Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten om echt het maximale uit je blog te kunnen halen:
- Zorg voor consistentie. Of dit een blog per week of per maand is, het is belangrijker om op een consistente manier blogs te plaatsen dan de ene maand heel veel en dan 3 maanden niet. Vind een ritme dat voor jou werkt.
- Loop oude blogs regelmatig na, bijvoorbeeld 1x per jaar. Werken de externe links nog? Zijn data up to date? Is er nieuwe informatie beschikbaar? Ook het updaten van je huidige content zorgt ervoor dat je website op actieve status blijft staan. Pas de publicatiedatum aan, zodat het blog weer wordt gezien als actueel topic. Let op: alleen de datum oppassen heeft geen effect, er moeten echt wijzigingen in de content worden gemaakt.
- Pas je basis niet te vaak aan. Google heeft tijd nodig om informatie te verwerken en op waarde te schatten. Als jij je basis pagina’s continue aanpast, is het niet meer bij te houden. Hier en daar een woordje aanpassen zal geen verschil maken. Maar als je elke maand je diensten aanpast, weet Google na een tijdje niet meer wat je nu eigenlijk aanbiedt en wordt je dienstenpagina niet meer getoond.
0 reacties