"“Kunt u mij zeggen in welk schap ik het zelfvertrouwen kan vinden?”"

Collect and connect

Categorie: Ondernemerschap

Geschreven door: Collect and Connect

Zelfvertrouwen, het is een raar goedje. Het is de ene dag sky high en kan de volgende dag plotseling weer tot het dieptepunt gedaald zijn. Het kan zich al op jonge leeftijd manifesteren. Ik kan me wel voor mijn hoofd slaan, hoeveel ik ‘vroegah’ als kind heb laten varen, omdat ik er simpelweg niet genoeg zelfvertrouwen voor had. Ambities had ik genoeg, maar door mijn verlegenheid en gebrek aan zelfvertrouwen, durfde ik veel dingen niet. Zo had ik onwijs graag op voetbal gewild, maar dat was in die tijd in mijn woonplaats alleen voor jongens. Toen ik wat ouder was, ging er een meisje bij onze plaatselijke vereniging op voetbal. O, o, o, wat was ik jaloers op haar. Jaloezie puur vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen, want ik: ik was veel te bang wat een ander ervan zou vinden, als ik op voetbal zou gaan. Een saboterend stemmetje in mijn hoofd, dat me constant vertelde, wat er allemaal mis kon gaan, wat er allemaal zou kunnen gebeuren en vooral: wat erover me gezegd kon gaan worden.

Belemmerende overtuigingen belemmeren jouw zelfvertrouwen

Ik wilde bepaalde kleding dragen, maar stel je voor als iemand anders dat niet mooi zou vinden. Ik wilde graag hardop zingen met mensen erbij, het liefst op een podium, echter bestond dan het risico, dat ik door de mand zou vallen. Althans, in mijn hoofdje. Ik vond mezelf te min, te dik, te klein, te verlegen, te onopvallend, terwijl ik eigenlijk van binnen heel graag wilde opvallen! Had ik maar iemand die me daarin destijds begreep, hoorde, zag en een klein beetje stimuleerde. Misschien had ik bepaalde stappen dan wel durven te zetten en ervaren dat het allemaal best meeviel.

Van kinds af aan leren met onzekerheid omgaan

Sinds ik kinderen heb, heb ik veel van die overtuigingen los kunnen laten. Ik kan veel beter omgaan met die saboteur in mijn hoofd. Voornamelijk, omdat ik een voorbeeld wil zijn voor mijn kinderen. Ik wil ze leren, dat je beter spijt kunt hebben van iets dat je wél hebt gedaan, dan van dingen die je nooit hebt durven doen. Als je iets heel graag wilt, zul je het echt zelf moeten doen en onzekerheid en te weinig zelfvertrouwen zitten je daarbij behoorlijk in de weg. Wat vooral heel erg in de weg zit, zijn die overtuigingen die in de loop der tijd in jou geprogrammeerd zijn. Door de opvoeding, door je ouders, door de mensen om je heen, door het onderwijs dat je gevolgd heb, door de maatschappij, door de media. Wanneer je door die overtuigingen heen kunt prikken, leer je al snel, dat ze je belemmeren en je niks opleveren en bovenal: helemaal niet waar zijn!

Stap uit je comfort-zone

Hoe leer je door die overtuigingen heen prikken? Het is een proces dat je jezelf niet zomaar ineens aan hebt geleerd. Het is een kwestie van patronen herkennen, erkennen en loslaten. Hoe reageer ik op een bepaald iets en waarom reageer ik op die manier? Waar zijn mijn meningen, mijn gedachtegoed, mijn overtuigingen op gebaseerd? Omdat ik dat zo ervaar, omdat ik dat zo heb geleerd, omdat mij dat is verteld? Blijf kritisch kijken, blijf altijd afwegen en blijf herkennen en erkennen. Er zijn therapeuten die je hierbij kunnen begeleiden, psychologen en ook cursussen die je kunt volgen. Zoals de cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Je belemmerende overtuigingen erkennen en herkennen en je zelfvertrouwen opbouwen is een dynamisch spel van zowel altijd om je heen blijven kijken als jezelf van binnen te analyseren, en niet zomaar te accepteren en voor lief nemen. Waar leer je dat? Niet in je veilige cirkeltje. Je veilige cirkeltje bestaat namelijk uit wat vertrouwd is, wat je je eigen hebt gemaakt en wat je al kent. Buiten je comfort-zone leer je weer nieuwe dingen, nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen. Je hebt echter wel zelfvertrouwen nodig om uit die comfort-zone te stappen.

Groeien in het ondernemerschap

Alle begin is moeilijk. Sta je op een gegeven moment nog zo zelfverzekerd in het leven en kun je dingen gemakkelijk van je af laten glijden, bij alle nieuwe dingen die je gaat doen, komt die onzekerheid weer om de hoek kijken. Zo ook, wanneer je begint met ondernemen. Voor mij is het inmiddels alweer zes jaar geleden, dat ik in dat schuitje terechtkwam. Tjemig, wat vond ik het eng, dat ondernemen. De onzekerheid, de meningen, de vele keuzes die je moest maken, de financiën, alles wat nieuw was. Hoe meer succeservaringen we boekten, hoe steviger we in onze schoenen kwamen te staan. Desondanks kwam bij mijn tweede onderneming evengoed dat saboterende stemmetje weer bovendrijven. Bij elke stap die ik zette die me verder kon brengen, bij elke sprong in het diepe en elke poging om uit de comfort-zone te stappen, ja hoor: daar was ie. Wat is het dan fijn om mensen om je heen te hebben, die begrijpen wat je voelt, bedoelt en doormaakt. Wat is het heerlijk om mensen om je heen te hebben die je dan stimuleren en motiveren om toch weer uit de comfort-zone te stappen en wat voelt het geweldig, als je zelfvertrouwen na een succeservaring van de daken schreeuwt: “The sky is the limit!”

Maak jezelf zichtbaar!

Maar waar vind je die mensen dan? De eerste maanden van Collect & Connect waren we naarstig aan het netwerken, mensen om ons heen verzamelen, onze agenda’s gevuld met afspraken met mensen die we niet kenden, maar voor wie wij iets konden betekenen of andersom. Het eerste jaar was voornamelijk ons netwerk opbouwen, onszelf laten zien, nieuwe mensen zoeken en ontmoeten en onze socials en website opbouwen. Toen dat eenmaal ging lopen, wilden we eigenlijk andere ondernemers ondersteunen om deze weg sneller te doorlopen.

Vanuit die gedachte ontstond het C&C Ondernemerscollectief. Een platform voor alle ondernemers en mensen met een ondernemerswens. Een plek waar we elkaar kunnen inspireren, waar we anderen motiveren bepaalde stappen te zetten, waar we kunnen putten uit een vijver van allerlei vaardigheden en talenten van al die ondernemers. Een bruisende plek waar we leren voor, door én met elkaar.

Ondernemers op verscheidene manieren bij elkaar brengen. Onder meer door het aanbod van onze PITCH EVENTS, door mensen een podium te bieden met een gastblog op onze blogpagina en door de interactie aan te gaan op onze Socials. Niet in je eentje aan blijven modderen, maar gebruik maken van het collectief. Wél je eigen pad bewandelen, maar wanneer je hulp nodig hebt of een helpende hand die een tijdje met je mee kan wandelen of je kan helpen met welke weg je moet inslaan, kun je die vinden in het C&C ondernemerscollectief. Allemaal creatieve, bevlogen en positieve mensen die elkaar aansporen om steeds maar weer uit de comfort-zone te stappen.

Collect and connect

Leren door vallen en opstaan

Er is durf en moed nodig om uit je comfort-zone te stappen. Uit je comfort-zone stappen wil namelijk zeggen, dat je iets gaat doen, wat je nog nooit gedaan hebt. Wat kan er gebeuren, als je een stap gaat zetten, die je nog nooit hebt gezet? Je kunt ofwel op je bek gaan of je zelfvertrouwen vergroten. En wanneer je op je bek gaat, ga je weer staan, veeg je het stof van je broek en probeer je opnieuw (al dan niet op een andere manier). Ook al val je nog zo vaak, uiteindelijk zul je slagen. Slagen betekent een succeservaring en een succeservaring ondergaan betekent persoonlijke groei. Niet alleen je ervaring is gegroeid, je kennis heeft zich uitgebreid, je hebt meer zelfvertrouwen en je cirkeltje van comfort is uitgebreid. Kom maar op met die nieuwe stap! 

Vooropgesteld, dat ook al heb je al zoveel succeservaringen ondergaan, het wil niet zeggen, dat je zelfvertrouwen voortaan dag in dag uit sky high blijft. Bij elke nieuwe stap zal er weer spanning zijn. Of die spanning positief of negatief aanvoelt, is aan jezelf: met welke mindset ga je door het leven? Een positieve mindset versterkt je zelfvertrouwen en andersom: een goede dosis zelfvertrouwen bevordert een positieve mindset. Waarom is zelfvertrouwen nog meer zo belangrijk?

  • Zonder zelfvertrouwen zul je nooit dingen doen die jij zelf belangrijk vindt.
  • Zonder zelfvertrouwen zul je andere mensen volgen en niet je eigen mening.
  • Zonder zelfvertrouwen zul je nooit voelen dat je geluk en succes echt verdient.
  • Zonder zelfvertrouwen blijf je vechten tegen jezelf, in plaats van jezelf te waarderen.
  • Zonder zelfvertrouwen zul je altijd innerlijke onrust ervaren.

Facetten die je als ondernemer, maar ook in het dagelijks leven, zeker kunt gebruiken. Ben jij al klaar om uit je comfort-zone te stappen? Sluit je aan bij ons ondernemerscollectief (link naar onze Insta), plaats jouw gastblog op onze site (neem contact op voor de mogelijkheden) en/of doe mee met een van onze netwerk-events! Ben je daar nog niet helemaal klaar voor of zoek je meer? Voel je welkom om ons te contacten! Wij kunnen jou op weg helpen of de juiste hulp vanuit ons ondernemerscollectief bieden.

Ben je nou geïnteresseerd om meer te leren over zelfvertrouwen? Dan kunnen we je van harte de cursus ‘Vergroot je zelfvertrouwen’ aanbevelen. Hierin leer je jezelf voor 100% accepteren, leer je je grenzen aangeven en minder kritiek te hebben op jezelf. Bovendien leer je in deze cursus het analyseren van je zelfvertrouwen, het herkennen en erkennen van je belemmerende overtuigingen, waardoor je uiteindelijk een blijvend zelfvertrouwen ontwikkelt. Je comfort-zone uitbreiden, dat kan onbeperkt. Ook zal het altijd spannend blijven om nieuwe stappen te zetten. Wat daarbij mooi meegenomen is, is een onbeperkt zelfvertrouwen! Dan hoef je de schappen niet meer af te zoeken naar een beetje zelfvertrouwen.

Blijvend zelfvertrouwen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!