"Laten we elkaar leren onafhankelijk te zijn"

onafhankelijk worden

Geschreven door: Collect and Connect

Nee, je bent niet op National Geographic terechtgekomen, maar om mijn punt te maken: eerst even een stukje biologie. Als mens word je afhankelijk geboren. Een mensenbaby is ontworpen, om nog lange tijd afhankelijk te zijn. Waar menig zoogdier bijvoorbeeld kan staan vanaf de geboorte, is dat voor een mens nog niet weggelegd. Omdat onze voorouders rechtop gingen lopen en hierdoor een smaller bekken ontwikkelden, én we later een steeds groter wordend hoofd kregen (door een meer ontwikkeld brein) heeft de evolutie het zo ontworpen dat mensenbaby’s ‘te vroeg’ geboren worden zodat ze nog door het geboortekanaal kunnen.

Afhankelijk zijn van je omgeving in werk en privé

Tot zover een stukje biologie. Waar we afhankelijk geboren worden, worden we echter door onze omgeving vaak geleerd ook afhankelijk te blijven. Wat zijn we tegenwoordig bijvoorbeeld nog zonder elektriciteit? Valt de stroom een keer uit, dan kunnen we helemaal niks meer. ‘Dan ga ik maar even stofzuigen.’ Oh nee, dat gaat natuurlijk niet. En terwijl we het huis doorlopen om te kijken of echt alle stroom is uitgevallen, drukken we automatisch bij het binnenkomen van elke kamer het lichtknopje aan. ‘Oh nee, die doet het natuurlijk niet.’

Voldoen aan de verwachtingen van buitenaf

We moeten zorgen dat we vrienden hebben. Zonder BFF hoor je er toch niet bij? Dat zie je altijd op tv. We moeten zorgen dat we een goed rapport halen. Daarmee zorgen we namelijk weer, dat we een ‘goed’ vak kunnen leren. Dat hoor je altijd op school en om je heen. Probeer vooral in het plaatje te passen en voldoe aan wat men van je verwacht. Wees geen einzelgänger en zorg, dat ze niet over je praten. ‘Try to fit in’, dan hoor je er altijd bij. Die boodschap slingeren veel mensen de wereld in. Pas. Vooral. In. Het. Plaatje. Moeten, moeten, moeten. Zorgen, zorgen, zorgen.

Breid je netwerk uit, zowel privé als in je business

Wat als je BFF gaat verhuizen, of vandaag met iemand anders gaat spelen? Op wie kun je dan terugvallen? Wil je afhankelijk zijn van één persoon of verdien je meerdere vrienden om je heen? Ga je dingen laten, omdat jouw makker dat niet leuk vindt en daar niet aan wil beginnen? Het is toch helemaal niet erg, om meerdere mensen om je heen te verzamelen? Een vriend om die sport mee uit te oefenen, die jij zo leuk vindt. Een vriend waarmee je lekker gek kunt doen. Een vriend die je kunt bellen om gewoon even te niksen. Een vriend die je altijd om advies kunt vragen. Of wie weet een vriend, die jou verder kan helpen in je onderneming!

Haal jij voldoening uit je werk?

Wat als je wel een goed rapport hebt, maar daar vooral door hebt leren reproduceren. Of daarvoor heel veel dingen hebt gedaan, die je niet leuk vond of die je veel stress hebben opgeleverd. Een rapport dat kan zorgen, dat jij een ‘goed’ vak kunt gaan leren. Wat is een ‘goed’ vak? Tegenwoordig ligt de focus vooral op ‘theoretisch’ en ‘hoogopgeleid’. Is echter niet veel belangrijker, dat je iets gaat doen, wat jij leuk vindt? Waar je gelukkig van wordt, waar je voldoening uit haalt en waarvoor je elke dag fluitend je bed uitkomt?

En NEE! Dat hoeft niet de rest van je leven hetzelfde te zijn. Je aandacht en interesses kunnen verschuiven, je wensen kunnen veranderen, je ambitie kan groeien of een heel andere kant opgaan. Je hoeft niet je hele leven hetzelfde te doen, omdat de maatschappij dat van je verwacht.

Vergeet MOETEN, start met MOGEN

Misschien mogen we beter nadenken over de adviezen die we onze kinderen en de mensen om ons heen meegeven. Iets ánders de wereld in slingeren, dan wat nu nog steeds de norm lijkt. Om te beginnen: je MOET niks. Je MAG. En die keuze mag volledig vanuit jezelf komen. Het is belangrijk, dat we onze kinderen meegeven, dat ze keuzes mogen maken, vanuit zichzelf en niet vanuit de druk van buitenaf, van wat andere mensen verlangen. ‘Ik sta achter jou, ongeacht de keuze die je maakt. Ik steun jou, ongeacht de weg die je gaat. Ik ben trots op jou, wanneer je je hart volgt en je dromen waarmaakt’ (ook al kun je je er misschien niet helemaal of helemaal niet in vinden).

Laat de druk van buitenaf los!

We mogen de nieuwe generaties leren focussen op wat hun gevoel, intuïtie en hart toefluistert en op het hart drukken een allemansvriend te worden. Daarmee bedoel ik niet een meeloper worden, een ja-knikker, iemand die zich vormt naar wat er van hem/haar wordt verwacht. Integendeel! Een allemansvriend in de zin van dat ze een vangnet leren creëren waaruit ze kunnen putten. Meerdere vrienden en mogelijkheden om je heen bouwen, zodat wanneer je ‘BFF’ niet leuk tegen je doet of die middag met een ander vriendje gaat spelen, je niet in zak en as zit, omdat je je alleen voelt. Bij wijze van spreken.

Er past niet één dekseltje op een potje. Wanneer je meerdere mogelijke dekseltjes hebt, kun je een andere kiezen, wanneer een dekseltje niet meer past of even in de afwasmachine moet. Figuurlijk gezien dan, hè.

Wed bij het ondernemen niet op één paard

Dit kun je ook toeleggen op ondernemen. Wed niet op één paard, breid je netwerk uit. Past een concullega, coach of klant ontzettend goed bij je, maar gaat die op een gegeven moment een andere weg of verandert die van inzicht? Kiest deze voor een andere aanpak of bekijk jij het liever vanuit een andere invalshoek, is dat helemaal geen punt! Wanneer je op zo’n moment meerdere mensen om je heen hebt, kun je vissen uit die vijver om te kijken wat er op dat moment het beste bij jou past.

Dan hoef je niet in zak en as te zitten, omdat je een klant/concullega/volger kwijt bent geraakt, maar kun je putten uit meerdere dekseltjes. Je bent niet afhankelijk van één persoon en hoeft niet weer helemaal opnieuw op te bouwen, wanneer jullie wegen (eventjes of voor altijd) scheiden. Wie weet, kunnen jullie over een poosje weer wat betekenen voor elkaar, dus elkaar laten vallen is nooit nodig. Even goede vrienden, wanneer jullie anders kijken naar bepaalde zaken.

Je verdient het om volledig tot je recht te komen

Er is niet één weg, er is niet één mogelijkheid, je hoeft niet afhankelijk te zijn van iets dat zogenaamd vast zou staan. Er leiden meer wegen naar Rome en jij kunt jouw doel bereiken, linksom of rechtsom, met de hulp van meerdere dekseltjes. Laat het niet afhangen van één deksel.

In je privé leven niet, in je onderneming niet. Luister naar je gevoel en bouw een prachtig netwerk om je heen, dat bij JOU past. Niet omdat het MOET, maar omdat het MAG. Een netwerk dat ervoor zorgt, dat jij volledig tot je recht komt, zonder afhankelijk te zijn, zonder druk van buitenaf.

Startende ondernemer of door de wol geverfd? Blijf jezelf altijd ontwikkelen.

Blijf jezelf ontwikkelen, zowel op persoonlijk vlak of als ondernemer. Of je nou een startende ondernemer bent of door de wol geverfd. Blijf nieuwsgierig en oprecht, zodat je altijd blijft groeien. In de loop der eeuwen heeft ons brein zich sterk ontwikkeld ten opzichte van duizenden jaren terug. Alle reden om ze te gebruiken! Maarrr: vergeet vooral niet ook naar je hart te luisteren. Je netwerk zal meegroeien in jouw ontwikkeling en zich daarnaar voegen.

Wanneer je authentiek blijft, positief én jezelf en je je niet voordoet als iemand die je niet bent, verzamel je vanzelf de juiste dekseltjes om je heen. Voor ieder moment een passend dekseltje. Zowel in je privé als in je business!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!