
Breng lichaam en geest tot rust zónder internet
Gewetensvraagje: ben je vandaag al online geweest? Heb je vandaag al door jouw social media gescrold en geswiped? Heb je al iets besteld op internet? Heb je al een post geplaatst op je tijdlijn en hoeveel berichten, foto’s en filmpjes heb je deze dag al geliked? En… Ben je vandaag al buiten geweest? Heb je vandaag al zeer bewust de buitenlucht opgesnoven? Nee, het tochtje naar werk, school, de supermarkt telt niet mee. Heb je door het bos gewandeld of het zand tussen je tenen gevoeld? Heb je nog dieren gezien en heb je even stil gestaan om ze te tellen, om ze te bekijken, om ze te volgen? En… Heb je vandaag nog iets gelezen, OFFLINE? Nee, de boodschappenfolder telt niet mee. Een krant? Een boek? Een tijdschrift?‘Laten we lezen weer omarmen’
Luidt de titel boven een artikel op www.lezen.nl. Een artikel waarin de zorgen worden geuit over de achteruit hollende leesvaardigheid van kinderen. Een van de vele artikelen over het leesniveau van Nederlandse scholieren. Nu zal ik de laatste zijn, die verkondigt dat iedereen per se hoog opgeleid moet zijn, dat een diploma van het ene niveau belangrijker is dan het ander. Integendeel. Ik geloof in de eigenheid van het kind en dat je ‘later’ succesvol bent, als je doet wat je het liefste doet en waar je honderd procent voor gaat. Van je hobby je werk maken, dat wens ik ieder kind toe. Constant het beste en het hoogst haalbare uit een kind willen halen, dat kan niet goed zijn voor het kind zelf. De race om voor elke toets een tien te halen, de wens om je kind overal in uit te laten blinken, een week volgestouwd met activiteiten: minstens twee sporten, muziekles, danslesje tussendoor, uurtje dammen, zwemles en nog de knutselclub om de creativiteit te stimuleren. Dat allemaal na fulltime op school te hebben gezeten.Nemen wij en geven we onze kinderen nog wel de tijd om te ontprikkelen?
Momenten om te ontladen en ontprikkelen zijn tegenwoordig schaars. Het kind moet constant in ontwikkeling zijn, het moet steeds maar presteren. Veel binnen zitten, weinig één zijn met de natuur. Tegenwoordig heerst het idee, dat elke minuut besteed moet worden. Heel eventjes bijkomen, het liefst met ‘schermtijd’, om vervolgens na een hele dag school of werk gelijk weer ‘doorrr’ te gaan tot (kinder)bedtijd. En, oh jee, we hebben vandaag helemaal nog niet dat kwartiertje gelezen, ga nog maar heel even op je schermpje. Dat lezen komt morgen wel weer. Lezen is een ondergeschoven kindje geworden, net zoals erop uitgaan in de natuur, terwijl beiden ontzettend belangrijk zijn voor het welzijn van kind én ouder.Waarom is lezen zo belangrijk?
Het is niet alleen taalontwikkeling en het vergaren van een grotere woordenschat, waarmee je weer beter leert lezen (een positieve vicieuze cirkel) maar ook een grotere kennis opdoen over de wereld. Je maakt kennis met andere culturen en gewoonten en bouwt zo meer respect op voor die andere culturen en gewoonten. Iets wat we wel kunnen gebruiken in de huidige maatschappij. Het ontwikkelt naast empathie (omdat je leert wat andere mensen voelen en denken) ook taalbegrip om de basis van alle vakken op school te kunnen leren. Naast je beter leren concentreren, prikkelt het bovendien de fantasie. Ik kan nog wel even doorgaan, maar zoek zelf eens op zoektermen als ‘Waarom is lezen zo belangrijk?’ of ‘Voordelen van lezen.’ Dan vind je er nog véél meer dan hierboven zijn genoemd en zeker ook de heel belangrijke: lezen zorgt voor ontspanning. Iets waar we anno 2021 allemaal meer van kunnen gebruiken en zeker ook onze kinderen. Een ontspannen geest zorgt voor een gelukkig mens. Als je nog meer voordelen van lezen hebt gevonden, schroom niet om ze hieronder te noemen.Waarom is de natuur zo belangrijk?
Eigenlijk een beetje overbodig, want weten we niet allemaal, dat naar buiten gaan en de natuur opzoeken belangrijk is? Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Waarom doen we het dan toch zo weinig? Net als lezen zorgt buiten zijn voor ontspanning. De natuur heeft een positieve invloed op mensen, zowel fysiek als mentaal. Buiten zijn in een natuurlijke omgeving helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en je energiepeil op te laden. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden. Het is de ideale plek om even te deconnecteren – eventjes geen wifi – terwijl het toch een plek voor verbinding blijft, met jezelf en met anderen.
Natuur verhoogt de kwaliteit van je leefomgeving, doordat ze zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder fijnstof, minder lawaaihinder en zachtere omgevingstemperaturen. In het zonnetje vul je je vitamine D aan, waardoor je botten sterker worden evenals je immuunsysteem. Frisse lucht helpt dan weer om onze eetlust en onze slaap te reguleren. Lekker bezig zijn in de natuur leidt tot beweging, wat hart en vaten ten goede komt, en die beweging is ook goed tegen obesitas en diabetes en verhoogt je weerstand. Dit zijn ‘slechts’ enkele voordelen die de natuur ons biedt. Ik kan nog veel langer doorgaan, maar je snapt ongetwijfeld mijn punt. Wat nog niet genoemd is, mag je natuurlijk altijd in de reacties zetten! Zoek voor een goede gezondheid wat vaker de natuur op en vergeet je kinderen niet mee te nemen.
15 minuten lezen per dag om het leesniveau op peil te houden
Je kind meenemen naar buiten, als je er de tijd voor neemt, is niet zo’n opgave. Er is altijd wel een fijne, rustige plek bij je in de buurt om even tot rust te komen. Een parkje, een strandje, een gebied met veel bomen. Je kind aan het lezen krijgen is echter vaak een wat grotere uitdaging. Er bestaan kinderen die uit zichzelf een boek pakken en zich kunnen verliezen in een verhaal om vervolgens gelijk weer een nieuw boek te pakken om in dat avontuur te duiken. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste kinderen doen dat niet. De meeste doen liever iets anders, hun agenda zit al helemaal volgestouwd of ze hebben er de vaardigheid niet voor. Als je ergens niet zo goed in bent, begin je er natuurlijk liever niet aan. Zelfs niet de ‘luttele’ 15 minuten per dag lezen, die worden aangeraden. [www.lees15minutenperdag.nl]Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?
Dat naar buiten gaan, moet dus vast wel lukken. Maar hoe kun je je kind of leerling aan het lezen krijgen, terwijl het lezen eigenlijk niet leuk vindt? Als een kind zegt geen plezier te beleven aan lezen, heeft hij/zij het juiste boek nog niet in handen gehad! De boekenwereld is zó rijk aan thema’s en onderwerpen, er moet toch wel iets te vinden zijn, wat jouw kind kan bekoren? Een fijne website om betaalbare boeken te scoren is Voordeelboekenonline.nl. [www.voordeelboekenonline.nl] Op deze website betaal je niet de hoofdprijs voor boeken, want laten we wel wezen, boeken zijn best duur en niet voor ieder huishouden realiseerbaar.
Betaalbare boeken van Voordeelboekenonline
Het assortiment van Voordeelboekenonline bestaat uit licht beschadigde boeken, voordeelboeken (dat zijn nieuwe, onbeschadigde boeken met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding) en ramsjpartijen (dat zijn restpartijen van uitgevers, die ze voordelig kunnen inkopen en voor een lage prijs aan kunnen bieden). Voordeelboekenonline belooft: ‘Alle boeken zijn ongebruikt en prima leesbaar. Wij verkopen geen boeken die de leespret bederven, mocht een exemplaar niet zijn zoals u had verwacht kunt u deze binnen 7 dagen aan ons retourneren.’
30 minuten naar buiten en 15 minuten lezen
Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, iedere dag een halfuurtje de natuur opzoeken én iedere dag eventjes lezen, minimaal 15 minuten. Samen met je kind naar buiten en samen met je kind een vast kwartier per dag lezen, bijvoorbeeld elke avond na het eten. Ieder een eigen medium (krant, boek, tijdschrift, als het maar offline is). Het klinkt niet moeilijk, maar het is best ingewikkeld om hier tijd voor te maken. De dag is immers al boordevol gevuld. Toch is het de moeite waard om het in te gaan stellen. Lukt het niet dagelijks, dan misschien 3 á 4 dagen per week? Samen 30 minuten naar buiten, samen 15 minuten lezen en dat zorgt er automatisch voor, dat je ook nog eens 45 minuten per dag minder kunt scrollen en swipen. Laten we dat omarmen!
0 reacties