"Mijn reis als ondernemende moeder – deel 1"

Saskia

Categorie: Ondernemerschap

Geschreven door: Saskia Figueira

Saskia achter naaimachine

In 2015 werd ik moeder van een zoon. In 2017 werd onze dochter geboren. Het moederschap was veel meer omvattend dan ik had verwacht. Veel overweldigender. In goede zin. De liefde die ik voor mijn kinderen voel is iets wat ik nog nooit eerder heb ervaren. Zo onvoorwaardelijk en oneindig.

Maar het was ook heel vermoeiend. Na een tijdje leek het alsof ik mezelf een beetje kwijt was. Ik was alleen maar voor de anderen in het gezin bezig. Ik nam niet eens meer de tijd om voor mezelf te zorgen. De urge om er iets naast te gaan doen groeide al snel. Iets voor mezelf, iets waar ik wat anders kon zijn dan mama, huisvrouw en vrouw van. Ik werkte toen ook al in loondienst. Nadat ik moeder werd ben ik parttime in de weekeinden gaan werken. Dan was mijn man thuis met de kinderen. Zo hebben we nooit oppas nodig gehad, wat we ideaal vonden.

Het werken in loondienst was niet dat wat ik zocht. Het was natuurlijk wel even iets anders dan thuis zijn, mama zijn en het huishouden doen. Maar ik zocht iets waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Daar krijg ik energie van, en het gevoel dat ik meer ben dan de routine van het bestaan. Voor ik kinderen kreeg was ik veel aan het tekenen, schilderen en haken.

Ik had er echter simpelweg geen tijd voor. Ook geen energie trouwens. Mijn kinderen waren beide slechte slapers dus ik was meerdere malen per nacht wakker en chronisch vermoeid sinds de geboorte van mijn zoon. Hij slaapt nu gelukkig door vanaf zijn 5e jaar ongeveer. Maar mijn dochter van 4 is nog regelmatig wakker. Als ze eenmaal wakker is komt ze maar moeilijk weer in slaap. Ik ben dus nog steeds chronisch vermoeid maar ondertussen heb ik wel wat meer tijd en energie om iets naast het moederschap, mijn baan en het huishouden te doen!

Sinds de eerste lockdown (maart 2020) ben ik begonnen met het ontwikkelen van een baby kledinglijn. Ik hou van mooie dingen maken en ben me gaan verdiepen in professioneel naaien. Zo ben ik mijn eigen patronen gaan tekenen en ben op zoek gegaan naar kwalitatieve stoffen. Zelf miste ik comfortabele maar fashionable kleding voor mijn kinderen toen ze baby waren. Dus dat is mijn uitgangspunt. Ook leuke en unieke prints kon ik zelf nooit vinden in de winkels. Ondertussen heb ik goede groothandels gevonden die enkel goedgekeurde stoffen inkopen.

Tot nu toe heb ik veel voor de webshop overal tussendoor gedaan. Als ik een half uurtje had dan kroop ik achter de naaimachine of achter de laptop om mijn website te bouwen, administratie te doen of een nieuwsbrief te schrijven of op zoek te gaan naar interessante patronen en geschikte stoffen. Het inpakken en versturen van bestellingen deed ik tot nu toe vaak samen met mijn dochter. Aangezien zij begin deze maand ook naar school gaat heb ik ineens veel meer tijd om effectief te benutten!

Zo fijn, want ondertussen heb ik alles beetje bij beetje voorbereid; de webshop, mijn social media waar ik al een aardige community aan het opbouwen ben, mijn kledingcollectie en goede productfoto’s. Zelfs ‘aan’ foto’s, door brandreps in te zetten, heb ik nu op mijn website en social media staan. Het opzetten van een mailinglijst (die mag nog flink groeien) en oefenen met het schrijven en uitsturen van een nieuwsbrief. Ook het creëren van een netwerk kost tijd en energie, het vinden van goede groothandels voor de benodigde stoffen en fournituren heeft ook enige tijd gekost. Maar onbewust heb ik toegewerkt naar dit moment. Het moment waarop ik meer tijd kan investeren in mijn business. Ik ben zo trots op wat er al staat. Zonder al te veel investeringen en ik heb bijna niks uitbesteed! Alleen de belastingaangifte en het maken van mijn logo heb ik door professionals laten doen. En ik werk samen met een collectief voor kleine bedrijven die reclame maakt voor mijn producten. Via haar heb ik onlangs mijn eerste bestelling binnengekregen van een ‘vreemde’, zo leuk!

We zitten momenteel financieel erg krap omdat we een dubbele hypotheek hebben en doordat de bouw van ons nieuwe huis nogal wat vertraging heeft opgelopen, duurt die krappe periode nog wat langer dan verwacht. Dus grote investeringen kan ik nu niet doen. Maar dat geeft niet. Ik ga gewoon in kleine stapjes verder!

Ik ben nu in een fase beland waarin ik eindelijk tijd voor mezelf kan inplannen, zoals sporten, (kinderloze) afspraken maken en werken aan mijn webshop. Heerlijk! Als de kinderen na school thuiskomen wil ik er helemaal voor hen zijn. Want voorheen was het vaak dat ik op mijn telefoon zat te werken in hun bijzijn. En dat is eigenlijk niet het voorbeeld dat ik hen wil meegeven. Ook al legde ik erbij uit dat het voor werk was.

Doordat ik weer even echt mezelf kan zijn kan ik ook weer 100% mama zijn voor de kinderen. Dat voelt echt als een verademing. Moeders zeggen wel eens dat ze een betere moeder kunnen zijn door deels te werken en de kinderen uit te besteden. Ik begrijp nu wat zij bedoelen. Ik heb er alleen bewust voor gekozen om thuis te zijn voor de kinderen tot zij naar school gingen en daar sta ik nog steeds achter.

 

Lees je volgende maand weer verder?

Liefs, Saskia.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!