"Niemand zei dat het gemakkelijk zou worden"

Ondernemende ouders

Geschreven door: Collect and Connect

Ondernemende ouders
Collect and Connect

Vijf jaar geleden viel ik samen met mijn man in het ondernemerschapsleven. Het jaar ervoor hadden we daarvoor de basis gelegd. Manlief had zijn baan al opgezegd om op ZZP-gebied in dezelfde branche verder te gaan. Dit bleek toch niet, zoals we het voor ogen hadden en enkele maanden later nam ook ik ontslag van mijn prachtige baan in het onderwijs. Reden: we zouden onze eigen onderneming gaan opzetten.

Ondernemen, een sprong in het diepe

Oei oei oei, wat hadden we hieraan voorafgaand al ontelbaar keer onze koppen gebroken over deze beslissingen. En o o o, wat zouden we dat daarna nog ontelbaar keer doen. Van twee dikke loonzakken naar niks en een dikke schuld door investeringen. Niemand zei, dat het volgen van je droom gemakkelijk zou zijn. Daarbij vergeet ik nog te melden, dat we al twee kinderen hadden en nummer drie op komst was. Mensen verklaarden ons voor gek, maar onze harten schreeuwden, dat dit de weg was, die we zouden moeten doorlopen. We lieten de mensen en de stemmetjes in onze hoofden lullen en volgden ons hart. Want wanneer je hart zó hard schreeuwt, dan kun je het onmogelijk niet NIET meer horen.

Leren van op je bek gaan

Dan zal ik gelijk met een spoiler alert komen: die weg was niet geplaveid. Die weg bestond in het begin uit heel, héél diepe dalen en immens hoge toppen die we moesten zien te bereiken. Vanaf week 1 groeide onze zaak, daar waren we heel erg dankbaar voor, maar het was dan ook 52 weken in een jaar, 7 dagen per week knokken. Gingen we eindelijk eens een stapje vooruit, gingen we er weer twee achteruit. Het was op je bek gaan, ondergaan en ervan leren.

Ondernemen is investeren

Ondernemen is investeren. Investeren in jezelf, investeren in je zaak, investeren in je klanten, investeren in je product. Op het moment dat we opnieuw een onwijs grote investering moesten doen, omdat onze ondernemersjas te klein werd en we een nieuwe nodig hadden met een groter bedrijfspand, bleek ik ook nog eens onverwacht zwanger te zijn van nummer vier. Dat mensje wilde blijkbaar zo ontiegelijk graag op deze wereld komen en was onwijs gewenst, maar dat zorgde weer voor de nodige hoofdbrekens en nóg meer chaos in het huishouden. Het was keihard werken om de thuisbasis stabiel te houden, want wanneer het thuis al niet lekker loopt, is het heel moeilijk om buiten de deur je koppie er goed bij te houden. En daar buiten die deur was het werk ook genadeloos zwaar.

Ondernemende ouders

Het is waardevol om een sparrings-partner te hebben

Het is nog steeds hard werken, maar na vijf jaar beginnen zich vruchten af te werpen. Het begint zo nu en dan voor te komen, dat we op één van die toppen wel eens een momentje de tijd hebben om te overzien, wat we de afgelopen vijf jaar hebben bereikt. De momentjes van de tijd hebben om te kunnen overzien, werden zelfs zodanig, dat ik het vorig jaar aandurfde om een start te maken met nog een onderneming, samen met Janey. In de afgelopen vijf jaar hebben mijn man en ik zoveel gesprekken gevoerd over het ondernemen en onze onderneming. Het was zo fijn om een houvast te hebben aan elkaar, wanneer we even niet meer zagen hoe we verder moesten. Ik vind het dan ook heel erg waardevol om Janey naast me te hebben staan, want waar we elkaar aanvullen met elkaars kwaliteiten en talenten, heb ik altijd iemand om mee te sparren én te spuien.

Veel overeenkomsten in ondernemerschap en ouderschap

Ik heb gemerkt, dat het ondernemerschap veel overeenkomsten heeft met het ouderschap. De eenzaamheid is er één van. Bij de geboorte van ons eerste kindje had ik zoveel onzekerheden en zoveel vragen. Gaat dit wel goed? Wat kan ik het beste doen? Hoe pak ik X aan? Waarom werkte Y vorige week wel en deze week niet? Had ik nou niet beter Z kunnen doen? Je kunt advies inwinnen hoe andere mensen het aanpakken, maar ieder kind, iedere ouder en ook iedere onderneming en ondernemer is anders. Je moet het toch zelf uitzoeken en ervaren. Wat mij succes heeft gebracht, is voor jou geen garantie. Waar mijn kindje alleen maar harder van gaat huilen, wordt die van jou rustig. Waar ik me fijn bij voel in het ouderschap en ondernemen, kan voor jou tegenstaan.

Zoals elk kind, elk mens uniek is, is ook elke onderneming en ondernemer uniek. Iedereen en alles draagt bij aan het grote geheel, maar op een eigen manier. Zoals er voor een kind geen handleiding bestaat, zo bestaat er ook geen universele handleiding voor het ondernemen.

Ondernemende ouder

Een betrouwbare achterban om te groeien als ondernemer

Toch is het fijn om een betrouwbare achterban te hebben. Al pakt die het anders aan, heeft die ook zijn/haar onzekerheden, groeit en bloeit die op een andere manier. Het is fijn om mensen te hebben, die begrijpen wat jij doormaakt. Die begrijpen, hoeveel moeite jij moet doen binnen jouw ouderschap en/of jouw onderneming. Die zien, voelen, zelf ervaren hoe hard werken het is en weten, dat het niet allemaal komt aanwaaien. Die snappen hoe het eraan toe gaat achter de schermen en die zelf, net als ieder ander, hun eigen zwaktes en valkuilen hebben.

Zo’n achterban kan er namelijk voor zorgen, dat er meerdere invalshoeken op tafel komen, waaruit jij zélf kunt beslissen, wat er bij jou past en wat er wel/niet werkt voor jou. Zo’n achterban kan ervoor zorgen, dat jij je gehoord voelt, omdat zij precies weten hoe zwaar de weg van het ouderschap/ondernemerschap is. De mensen uit die achterban kunnen jou adviseren, inspireren en ondersteunen wanneer jij vragen hebt, vastloopt of er zelf even niet meer uitkomt. In zo’n achterban bundelen we talenten en kwaliteiten, zodat wanneer jij hier zelf niet over beschikt, je hier toch gebruik van kunt maken. En jij kunt andere members weer verblijden en helpen met jouw talenten en kwaliteiten. Een achterban die ervoor zorgt, dat jij je niet eenzaam hoeft te voelen. Niet in het ouderschap, niet in het ondernemerschap.

Collect & Connect: verzamelen en verbinden om balans te krijgen én te behouden

Collect & Connect is zo’n achterban. Wat heb je allemaal nodig om balans te krijgen én te behouden, wanneer je als ouder succesvol ondernemer wilt zijn en je als die succesvolle ondernemer tevens een leuke, gezellige, betrokken ouder wilt zijn? Wij verzamelen wat jij nodig hebt om in je kracht te komen staan om te kunnen groeien en bloeien. Zowel als ondernemende ouder als (startende) ondernemer. Ons doel is om ondernemers samen te brengen en deze met de steun uit het collectief, uit de achterban, te ondersteunen in hun groei. Groei in je eigen ontwikkeling, groei als ouder, groei als ondernemer.

Wees welkom in onze achterban, wees welkom bij Collect & Connect! Hier vind je meer informatie over onze community!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!