"Organiseren dat kun je leren! – Tips voor beter organiseren"

Categorie: Ontwikkeling

Geschreven door: Collect and Connect

Organiseren kun je leren

Er was een tijd, dat ik gek was op boeken! Dat is eigenlijk nog niet veranderd, maar tegenwoordig blijft er zo weinig tijd over om te lezen. Er zijn onderzoeken die beweren, dat moeders slechts 17 minuten per dag voor zichzelf hebben. En tja, wat ik graag doe als ik ’s avonds eindelijk een moment voor mezelf heb, is even dom voor me uitstaren. Daar wil ik wel even trots bij vermelden, dat ik al jaren het voornemen heb, om meer te gaan lezen en minder te gaan scrollen en flixen, en dat ik vorige week in 5 avonden eindelijk weer eens een boek heb uitgelezen.

Een wandelende agenda

Maar goed, even to the point. Ik ben gezegend met een heel sterk geheugen. Ik wil niet opscheppen, maar ik overdrijf niet, als ik zeg dat ik geen agenda heb. Die heb ik niet. Ik heb geen agenda. In mijn hoofd zitten alle afspraken van het hele gezin. Ja, echt alle. Ook die van mijn man. Mijn man heeft namelijk ook geen agenda, maar die is niet gezegend met een goed geheugen. Al is zo’n goed geheugen eigenlijk vaak best een vloek, want je vergeet nooit iets. Niks, noppes, nada. Dat is voor afspraken heel handig, maar voor vervelende ervaringen en negatieve dingen niet zo. Dingen die je eigenlijk snel weer wilt vergeten, die blijven ook hangen, hoe lang geleden het ook is.

Orden je gedachten voor een opgeruimde geest

Toch schijnt het ontzettend goed te zijn, om dingen op te schrijven. Niet alleen vanwege het gegeven, dat het anders steeds opgeslagen moet blijven in je hoofd en je het steeds moet onthouden, tevens omdat dat een stukje loslaten is. Je bent het niet kwijt, want het staat opgeschreven, maar door iets op te schrijven, is het wel uit je hoofd vandaan. Alles wat je in je hoofd en lichaam opslaat, heeft natuurlijk een plekje nodig. Dan heb ik het niet alleen over afspraken, maar ook over (negatieve) ervaringen en emoties. ‘Geef het een plekje!’ Is een bekende uitdrukking. Toch, alles wat je een plekje geeft, komt ergens in je systeem terecht. Hoe meer je opslaat, hoe meer je zenuwstelsel overbelast raakt. Dat kan heftige gevolgen hebben.

Lekkerder in je vel door het loslaten van je gedachten

Klachten van een overbelast zenuwstelsel kunnen heel divers zijn. Dit omdat het zenuwstelsel invloed heeft op het hele lichaam. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Koude handen en voeten
 • Zweethanden
 • Vermoeidheid
 • Spierspanningen/ verkrampingen
 • Onrust
 • Slaapproblemen
 • Hyperventilatie
 • Maag- en darmproblemen

Voor herstel is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat het orthosympatisch en parasympatisch zenuwstelsel weer in balans komen. 

Het is dus niet alleen praktisch om zaken te noteren, het is ook gezond, want alles wat je opschrijft, kun je voor dat moment loslaten. Je hebt de informatie zo weer ter beschikking, als je tenminste je agenda of notitieblok op een vaste plek neerlegt. En daar ben ik dan weer niet zo goed in…

organiseren

Je kunt niet alles onthouden

Bovendien zijn er vaak hilarische momenten of zeer gevatte opmerkingen van mijn kinderen, die ik me op dat moment voorneem te onthouden. En hoe fotografisch mijn geheugen dan ook mag zijn, als ik vervolgens een jaar of wat verder bezig ben met hun fotoboek en in mijn hoofd terugdenk aan dat moment, dan weet ik nog wel dat er op dat moment iets legendarisch gebeurde, maar ben ik wel vergeten, wat dan precies de fenomenale uitspraak was.

Heb ik wel alles op een rijtje?

In data onthouden, ben ik een ster. Wat ik echter bijvoorbeeld dan weer niet kan onthouden, is welk bedrag ik op de laatste bruiloft in de envelop heb gedaan. Hoeveel geld deden we nou ook alweer? Hoeveel geld had ik gespendeerd bij de laatste kraamvisite van een familielid of vriendin? Welk cadeau gaf ik mijn neefje, toen hij zijn zwemdiploma haalde, want nu mijn nichtje haar zwemdiploma heeft gehaald, wil ik niet oneerlijk zijn en nu per ongeluk meer of minder geven. Dit soort dingen zou ik eigenlijk op moeten schrijven.

Nooit meer iets kwijt door invulboekjes!

En toen… Toen stuitte ik op het walhall voor de organiser pur sang: een website met wel honderden verschillende soorten invulboekjes. Voor ALLES, IEDEREEN en ELK MOMENT een boekje. Eigenlijk alles wat je nodig hebt, om je geheugen meer rust te geven. En nog veel meer, want wow, wat heb je daar niet alleen leuke en handige, maar ook dierbare boekjes te koop! Waar heb ik het over? Slechts enkele voorbeelden (want er is nog veel meer leuks):

Uitsprakenboekjes

Een boekje voor alles wat je kind er uit brabbelt, gooit en kletst. De eerste uitspraken en brabbels van je kindje zijn natuurlijk fantastisch en die wil je zeker niet vergeten. Met een uitsprakenboekje schrijf je gemakkelijk en overzichtelijk alle leuke, grappige of bijzondere uitspraken uit de eerste jaren van je kindje op. Niet één boekje, nee, een heel scala aan boekjes waar je uit kunt kiezen.  In verschillende varianten, kleuren en prijsklassen.

Crèche en oppasboeken

Het is één van die dingen waarvan je van tevoren niet kunt bedenken hoe praktisch en onmisbaar het eigenlijk is: het oppasboek. Dit is namelijk een echte must have wanneer jouw zoon of dochter naar het kinderdagverblijf of een gastouder gaat, maar ook wanneer er iemand bij jullie thuis komt oppassen.

In een oppas- of crècheboekje kan namelijk iedereen – jij, je eventuele partner en de leidsters van het kinderdagverblijf, de gastouder of de oppas – belangrijke zaken én leuke gebeurtenissen noteren. Zodat iedereen op de hoogte is van wat er speelt in het leven van je kindje.

Rouwverwerkingsboeken

Een boek waarin je herinneringen aan iemand kunt opschrijven, een boek voor een miskraam of zwangerschapsverlies, een condoleanceboek, een rouwboek. Tijdens zulke heftige gebeurtenissen, gaat er zoveel om in je hoofd en je lichaam en kan er zo immens veel op je afkomen. Hoe fijn is het dan, als je mooie herinneringen of juist moeilijke momenten kwijt kunt in een speciaal daarvoor bestemd boek. Het kan niet helpen om het gemis te doen vergeten, maar het kan je wel helpen met de pijn te doorvoelen, mooie momenten niet te vergeten en om even van je af te schrijven. Helemaal op momenten dat je het gevoel hebt, dat niemand je begrijpt of niemand kan voelen, wat jij voelt is het heel prettig, om je gevoelens toch ergens kwijt te kunnen. Zo’n boek is dan een grote houvast.

Wie schrijft, die blijft!

Slecht enkele genoemd, maar in het uitgebreide assortiment vind je werkelijk álles.

 • Vriendenboekjes
 • Afscheidsboekjes voor onder meer collega’s, juffen en meesters.
 • Adressenboekjes
 • Familieplanners
 • Notitieblokken
 • Voorleesboeken en kinderboeken.
 • Bewaarbundels voor geboortekaartjes.
 • Maaltijdplanners
 • Een invulboek voor zowel het vrijgezellenfeest als de trouwdag zelf
 • Invulboekjes over tantes, omes, grootouders, ouders en echtgenoten.

invulboekjes

En nog veel meer! Mijn punt is wel duidelijk. Boekjes: héél veel invulboekjes. Wordt dat niet heerlijk organiseren? Een geschenk voor jezelf, maar ook voor een ander. Ben je op zoek naar een origineel cadeautje voor wie en wat voor gelegenheid dan ook, je vindt het hier! In alle prijsklassen voor verjaardagen, Moederdag en Vaderdag, kraamcadeautjes, een presentje om iemand een hart onder de riem te steken, decemberverrassingen, geschenken voor een trouwdag of meester- en juffendag, een gift voor een kinderfeestje… Bestel er dan wel gelijk een notitieboekje bij voor jezelf, zodat je kunt opschrijven hoeveel geld je hebt uitgeven. Dan hoef je dat niet te onthouden, als je weer iets gaat kopen voor een speciale gelegenheid.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!