"Uit je comfortzone stappen, makkelijker gezegd dan gedaan?"

ondernemersdroom

Categorie: Ondernemerschap

Geschreven door: Greet Raets

Als je heel eerlijk bent tegen jezelf, ben je dan gelukkig met je baan of wat je doet? Of zijn er andere factoren die ervoor zorgen, dat je blijft hangen waar je nu bent? Wegen al die factoren echt op tegen je geluk? Collect & Connect wil mensen inspireren en motiveren om andere wegen te bewandelen, om je hart te volgen en dromen waar te maken. We willen laten zien, dat anderen je (met succes) voor gingen. Greet Raets worstelde hier lange tijd mee en besloot de knoop door te hakken. Zij besloot de moedige stap te nemen om haar hart te gaan volgen. Lees hier haar verhaal:

Blijf je in je gouden kooi of kies je voor je ondernemersdroom?

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik van mijn directeur te horen dat de coaching afdeling waar ik werkte, zou verdwijnen. Hetgeen ik al negen jaren met passie deed: mensen begeleiden naar het ondernemerschap, moest ik nu opgeven. Ik kreeg een nieuwe functie, die helemaal niets meer te maken had met coaching, maar ik wilde het een kans geven, echt! 

Gaf mijn werk me nog wel voldoening?

Mijn to do-lijst stond vol met taken die compleet nieuw waren voor me. “Dat ligt me wel!” dacht ik, want ik word graag uitgedaagd. Maar al snel merkte ik dat de inhoud van de opdrachten me geen voldoening gaf. Meer en meer stelde ik me op het einde van een werkdag de vraag ‘wie heb ik geholpen met wat ik vandaag realiseerde?’. Als er een rode draad te trekken is in mijn carrière, dan is het die van mensen helpen en begeleiden. Eerst als criminoloog, vervolgens als docent en de laatste negen jaren als ondernemerscoach.

Goed loon en een mooie bedrijfswagen voor de deur

Mijn loyaliteit, het goede loon en de mooie bedrijfswagen zorgden ervoor dat ik bleef. Ik deed wat er van me gevraagd werd… Echter het geklaag tegenover familie en vrienden over de nieuwe job nam toe. Ik begon te piekeren, sliep minder goed. Toch ging ik ermee door. Tot ik op een dag een telefoontje kreeg van een collega met wie ik heel graag samenwerkte. Zij had haar ontslag gegeven. Het was alsof ik mijn houvast verloor. Ik probeerde me voor te stellen hoe het was om zonder die leuke samenwerking verder te moeten, maar ik kon me er geen beeld over vormen.

Als een werksituatie je zo ongelukkig maakt…

De dag nadien stond ik op, maakte me klaar voor mijn werkdag, opende mijn laptop… En vervolgens kon ik alleen maar huilen. “Morgen zal het wel weer beter gaan”, fluisterde ik mezelf in. De dag nadien ging het echter niet beter. Ik kon alleen maar huilen. Een bezoek aan mijn huisarts zorgde voor twee weken rust. Dat was de bedoeling, maar die rust kwam niet, integendeel zelfs. Mijn hoofd tolde en tolde. Twee weken werden zes weken. Ondertussen was ik in een coachprogramma gestapt om mijn ondernemersdroom durven te onderzoeken. Want die was er wel, maar onzekerheden en twijfels hielden me tegen. De werksituatie die me zo ongelukkig maakte dwong me echter om die droom opnieuw te bekijken. 

Ik koos voor datgene wat me gelukkig maakt

En toen heb ik beslist: ik koos voor datgene wat me gelukkig maakt en het gevoel geeft van iets te kunnen betekenen voor een ander. Ik bood mijn ontslag aan en vestigde me als zelfstandig ondernemerscoach. 

Ik coach nu vrouwen die er, net als ik, van dromen om solo-ondernemer te worden, maar die gevangen zitten in hun gouden kooi en zich laten tegenhouden door hun onzekerheden:

“Ben ik wel een echte ondernemer?” (Alsof die bestaan.)

“Ga ik er voldoende geld mee kunnen verdienen?”

“Ik ken niets van sales, dus hoe ga ik kunnen verkopen?”

“Hoe moet ik er in hemelsnaam aan beginnen?”

Misschien herkennen jullie deze gedachten wel! Werkelijk, je bent niet de enige die hiermee worstelt. Het komt zelfs heel vaak voor en is dus eigenlijk heel normaal.

Startende ondernemers leren omgaan met twijfels en samen hun fundament uitbouwen

In mijn individuele coaching traject leer ik startende ondernemers omgaan met dit soort twijfels en bouwen we samen het fundament van hun onderneming uit:

“Wat wil ik in de wereld zetten, waarom, hoe en voor wie”?

Stapje voor stapje, al doende krijgt hun droom vorm en voelen deze vrouwen hun energie weer stromen. 

En dat is wat me gelukkig maakt, dat is wat mijn energie doet stromen! 

Greet Raets – ondernemerscoach

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!