"Verdraag je mee?"

Categorie: Ouderschap

Geschreven door: Collect and Connect

Verdraag je mee

Wanneer je een kind krijgt, word je je nog meer bewust van de hokjesgeest. Zolang je doet wat de meerderheid zegt, vindt of doet, doe jij het als ouder/verzorger helemaal top!

Daar krijg ik jeuk van, van dat doen wat de meerderheid zegt.

Er bestaat namelijk geen algemene, universele opvoedhandleiding. Wat bij het ene kind werkt, werkt niet bij dat van mij. Wat bij mijn kind werkt, werkt niet per sé voor jouw kind. Wat bij mijn ene kind werkt, werkt niet bij mijn andere kind. Heeft de meerderheid gelijk, alleen omdat het de meerderheid is?

Ik luister naar mijn hart en moedergevoel en dat druist blijkbaar nog wel eens in, tegen wat de meerderheid goed acht. Niemand zou in een hokje moeten passen. Ik ben eigenwijs en zo ook mijn kinderen, dus die laten zich überhaupt niet in een hokje plaatsen.

Anyway, waar wil ik heen met mijn verhaal? Naar verDRAAGzaamheid. Vandaar deze foto waar ik één van mijn kinderen dicht tegen mijn hart draag in de doek. ’n Dingetje, die draagdoek. Waar ik woon, is het veel ‘normaler’ dat je je kind ‘gewoon’ in de wagen legt in plaats van dat je het ‘draagt’. O, o, o, wat heb ik veel moeten aanhoren over die draagdoek. Zowel in-my-face, als achter mijn rug om.

Waar ik de eerste jaren als nieuwbakken moeder me nog voor veel van dit soort ‘buiten de norm vallende’ handelingen probeerde te verklaren, zelfs verontschuldigen, boeit het me nu niet meer, wat een ander vindt. Ik handel vanuit mijn gevoel, vanuit mijn hart, vanuit MEZELF en vanuit de behoeften van mijn kinderen, waarbij ik poog om mijn kinderen zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn, met respect en tolerantie voor iedereen die het anders doet.

Op micro-niveau probeer ik mijn kinderen mee te geven, dat iedereen zichzelf mag zijn, ook al doet iedereen het anders. Meer verdraagzaamheid op macro-niveau, betekent meer ruimte voor IEDEREEN om zichzelf te durven zijn.

Op welke ‘buiten de norm vallende’ opvoedingsperikelen heb jij wel eens commentaar gekregen?

Verdraag je mee

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!