"Wat je als starter vooral NIET en vooral WEL moet doen"

Geschreven door: Eline Maree

Een van de doelen van Collect & Connect is om de weg voor startende ondernemers vrijer te maken, door ondersteuning te bieden, zaken bespreekbaar te maken en antwoorden te bieden op vragen waarmee je als startende struggelt. Je faalt niet, wanneer je om hulp vraagt. Je faalt niet wanneer je toegeeft, dat je iets niet kunt. Je faalt niet, wanneer je werk uitbesteedt. 

Wanneer we de handen ineen slaan om problemen op te lossen en/of vragen te beantwoorden, hoeven we niet allemaal individueel het wiel uit te vinden. Dit scheelt tijd en energie, die we weer kunnen steken in de dingen die we WEL goed kunnen.

Wij verzamelen de juiste mensen en antwoorden voor jou. In deze blog vertelt Eline van de succesvolle Facebook-community Startende Vrouwelijke Ondernemers (met inmiddels meer dan 8000 leden) waar je je als starter NIET op hoeft te richten en waar je juist WEL aandacht aan moet besteden. Scheelt jou weer een hoop tijd voor andere dingen!

Vijf zaken waarop je je als starter NIET hoeft te richten

Als je start met je onderneming komt er heel veel op je af. Je bent naast uitvoerder opeens ook ondernemer en als jij niets doet, komen er ook geen klanten. Dat zorgt voor een constante druk. Onder druk gaan we ons ineens in allerlei bochten wringen. Zoals ons focussen op allerlei zaken die eigenlijk niet relevant zijn voor onze omzet.

Geloof me, iedereen stapt in deze valkuil. Toen ik startte met ondernemen besteedde ik ook veel tijd aan niet relevante dingen, zoals mijn websitedesign of het perfect maken van mijn dienstverlening. Ik bleef maar verbeteren en dingen aanpassen, omdat dat veilig was. Zolang je blijft verbeteren, hoef je niet bezig te zijn met wat echt belangrijk is: klanten!

In deze blog aandacht voor 5 tijdvreters, waar je als starter niet mee bezig hoeft te zijn, omdat ze gewoonweg nog niet relevant zijn in deze fase van je onderneming. Zo kun jij je kostbare tijd veel nuttiger besteden. Ready, set, go!

1. Een website

Ja, hij staat er echt. Als jij je website wilt inzetten als klantmagneet/marketingmiddel, dan kun je er nu mee stoppen. Een nieuwe website is namelijk totaal ongeschikt als marketingmiddel. Dagelijks worden er 252.000 nieuwe websites het internet opgeslingerd. Ruim 175 per minuut.

Stel je dus even voor hoeveel pagina’s er zijn rondom een zoekwoord. Als ik bijvoorbeeld zoek op ‘Fotograaf voor ondernemers’ dan vind ik 5,880,000 pagina’s. Jij met jouw nieuwe website wordt nooit op de eerste 3 pagina’s getoond, eerder op pagina 53. Daardoor ben jij met je nieuwe website onzichtbaar op het internet.

Mensen kijken vaak niet verder dan pagina 1 en eigenlijk al helemaal niet verder dan de top 5. Voordat je deze positie bereikt hebt, heb je veel tijd moeten besteden aan SEO. De tijd die je in het begin beter kunt besteden aan andere dingen, zoals klanten.

Wil jij je website gebruiken als een soort overzichtelijk aanbod van je diensten? Een plek waar je mensen naar kunt doorverwijzen? Dan is het zinvol om je website op te zetten. Ook dan geldt: less is more! De KISS-methode. Keep. It. Simple. Stupid. Simpel, maar duidelijk zou de kern moeten zijn van je website. Dus besteed geen uren aan een design en allemaal flitsende knoppen die inspringen en wat je nog meer kunt verzinnen. Zorg simpelweg dat je potentiële klant kan overzien wat jij te bieden hebt. In de praktijk betekent dit dus: Homepage, over mij page, aanbod en eventueel los je tarieven.

Hier hoef je ook nog geen duur design voor te kopen, omdat jij in het begin vaak nog niet weet wie je wilt zijn en wat je wilt uitstralen. Je eerste design is nooit blijvend. Jij ontwikkelt je en je bedrijf ontwikkelt zich met je mee.

Investeer daarom niet in dure designs die je maar een paar maanden gebruikt. En besteed ook niet je tijd aan uren finetunen van je website. Houd het echt simpel voor jezelf en vooral voor jouw klant.

2. Een brandingkit voor jouw onderneming

Je kent het wel. Die ondernemers die je herkent puur door het gebruik van kleur. Dat zou jij ook wel willen. Dus ga je aan de slag met een complete en dure branding kit voor je onderneming. En gebruik je overal braaf de kleuren en het lettertype die uit je kit zijn gekomen.

Je hebt als starter niet per se een brandingkit nodig, omdat mensen jouw überhaupt moeten leren kennen. Maak daarom gebruik van Canva en kies daar 2 of 3 kleuren die je mooi vindt en hanteer die in je social media uitingen en je website.

Hier geldt hetzelfde: de kleuren die je eerst mooi vond, kun je later weer lelijk vinden of andersom of niet (meer) passend voor jou. Het is dan zonde als je geïnvesteerd hebt in een duur pakket. Besteed jouw energie aan het persoonlijke contact maken met je potentiële klanten, want jouw persoonlijkheid en persoonlijke touch kunnen het verschil maken.

3. Visitekaartjes

Visitekaartjes zijn een van de meest nutteloze aankopen die je kunt doen, maar die iedere starter toch als eerste doet. Visitekaartjes zijn natuurlijk heel stoer om te hebben. Je hebt een onderneming en nu ook visitekaartjes die daarbij aansluiten.

Je besteedt uren aan het opmaken van je visitekaartje in en bent heel blij met het resultaat. Om ze vervolgens altijd in de kast te laten liggen. Ook op netwerkborrels heb je geen visitekaartjes nodig. Ik ken een onderneemster die op Instagram vertelde dat zij BANANEN meegenomen had naar haar lokale netwerkevent. Daar

had ze haar nummer opgeschreven en die had ze uitgedeeld. Nou, ik kan je vertellen dat zij veel beter onthouden is, dan de honderden andere deelnemers die hun visitekaartje uitdeelden.

4. Podcasts

Een podcast is een populair marketingmiddel en wordt steeds vaker ingezet. Op social media zie je de een na de andere succesvolle podcast met duizenden luisteraars. Hmm, interessant, dat moet jij dan ook doen. Nee, als starter hoeft dat niet.

Het verschil tussen jou en de succesvolle podcasts is namelijk dat zij al een enorme achterban hebben en jij niet. Zij hebben jarenlang gebouwd aan een grote fanbase en zetten nu hun podcast in als een laagdrempelig en gratis product om waarde te delen. Als jij jouw podcast lanceert, heb je nog geen grote achterban. Dus de kans is groot dat er 3 luisteraars zijn. Jij, je moeder en je beste vriendin. Alle uren die jij dus steekt in het maken van je podcast, het editen ervan en het creëren van een leuke intro en outro, zijn voor niks. Wederom verspilde energie.

5. Zaken als online masterclasses, mailfunnels, gratis weggevers…

Ik heb even alle veelvoorkomende marketingkanalen/technieken samengevoegd, omdat ik zie dat veel starters uren besteden aan deze technieken en dan vaak zonder resultaat.

Ook hier geldt weer dat je eerst een fanbase/achterban moet creëren, voordat het pas zinvol is om deze kanalen in te zetten. Deze kanalen werken namelijk het beste bij massa. Het zijn allemaal trechters waar je bovenin veel mensen instopt en onderin houd je enkele over en dat zijn potentiële klanten. Als starter beschik je nog niet over die massa. Je hebt niet duizenden mensen op je e-maillijst of duizenden volgers.

Resultaat: uren besteed aan het schrijven en opmaken van je e-book om vervolgens te zien dat het nooit gedownload wordt. Of dat je uren besteedt aan je Powerpoint om vervolgens 3 mensen in je masterclass te hebben.

Stop dus met het verspillen van je energie en ga voor zaken die echt werken. Waar moet je je dan wel op focussen?

Bekendheid

Als eerste moet je je focussen op het bekend maken van jezelf als ondernemer. Dus vertel iedereen dat je aan het ondernemen bent en wat je doet. En dan niet een keer, maar tien keer, zodat iedereen er van doordrongen is dat jij als ondernemer beschikbaar bent voor fotografie of coaching.

Zorg daarnaast dat jij vindbaar bent, op plaatsen waar jouw doelgroep is. Dus als dat social media is, dan ben je vindbaar op social media. Als dat de lokale netwerkborrel is, ga dan daar naartoe. Zo vergroot je je bekendheid.

Claim je expert-status

Vervolgens moet je werken aan je expertstatus. Dit doe je door gericht waarde te delen. Kies hiervoor 1 of 2 platformen. Geen 10 verschillende. Zoek de platformen waar jouw doelgroep zich bevindt en ga daar veel gratis waarde delen. Tips over jouw vakgebied. Voorbeelden van je werk en handige know-how’s. Maak heel duidelijk wat mensen bij jou kunnen halen door je te richten op een specifiek thema qua tips. Uiteindelijk zullen mensen een patroon gaan herkennen en als jij veel waarde deelt, wordt jij vanzelf gezien als expert.

Post gericht over de problemen van jouw ideale klant. Deel gerichte oplossingen voor deze problemen. En laat af en toe zien dat jij bezig bent met een klant. Dit draagt allemaal bij aan jouw expertstatus en zal er uiteindelijk voor zorgen dat mensen jou gaan boeken. We werken nu eenmaal graag met experts.

Voel jij je nog geen expert in je vakgebied? Fake it till you make it! Je bent ten opzichte van jouw idool misschien onder aan de ladder, maar ten opzichte van jouw ideale klant al halverwege die ladder. Het draait allemaal om perspectief! Durf jezelf te profileren als expert!

Ik ken genoeg voorbeelden van ondernemers die na wat aanklooien hun niche hebben gevonden. Zich vervolgens daarin vastgebeten hebben. Heel veel content zijn gaan delen over hun niche evenals tips en nu als expert worden gezien. Terwijl ze een half jaar geleden nog iets totaal anders deden. Je hoeft dus nog geen specialist te zijn om je als expert te profileren.

Connecten

Je bent bekend en een expert, maar de klanten kloppen nog niet massaal aan je deur. Hoe kan dat toch? Nou, omdat ze geen verbinding/connectie met je hebben. Ze kennen je van een afstandje, maar ze hebben je bijvoorbeeld nog nooit persoonlijk gesproken. Zonder die connectie/verbinding met jou, voelen ze zich niet geroepen om juist bij jou iets te kopen of een dienst af te nemen. Daar moet je een band voor hebben. Die band bouw je op door op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan met je potentiële klant.

Niet “Hoi, ik ben Eline, dit is mijn aanbod.” Meer vanuit oprechte interesse naar de persoon.

Ga regelmatig het gesprek aan met je potentiële klanten. Praat over hun onderneming. Waar ze tegenaan lopen. Wat er goed gaat. Hoe jij het vindt. Zo bouw je een band op en zullen klanten sneller in actie komen als jij een aanbod doet.

Zichtbaarheid + expertstatus + Verbinding + Aanbod = KLANT

Als je deze rekensom goed beheerst, komt de omzet vanzelf. En als je dan uiteindelijk een mooie e-maillijst hebt gebouwd, kun je daarna eindelijk aan de slag met je e-mailfunnel. Maar nu nog even niet, oké?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!