"Yogakaarten – Yoga met het hele gezin!"

Geschreven door: Collect and Connect

yoga kaarten

Yoga voor de hele familie

Ik heb nu toch iets fantastisch mogen ontvangen! De Yoga Kaartenset van Liesbeth de Backer. Een heel mooi artikel om uit te proberen met mijn kinderen, dat zowel zorg draagt voor het lichaam als de geest. Een set om de wereld van yoga te ontdekken met je kleine hartendiefjes én ook heel fijn om als juf of meester in je klaslokaal te hebben. Je wist het natuurlijk al: yoga is een weldaad voor iedereen en ja, zeker ook voor kinderen! Dus waarom niet gewoon samen aan de yoga?

Yoga is belangrijk voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid

Yoga is dus geschikt voor álle leeftijden. Waar zorgt het voor? Een dosis weldaad = check! Even lekker sportief bezig = check! De hoofden tot rust laten komen = check! Je hoeft er de deur niet voor uit = check! Quality time met je kind(eren) = check! Geen dure sportuitrusting nodig = check! De kinderen ook lekker ontspannen bezig = check! Het is niet alleen heel praktisch, maar wist je dat yoga daarnaast heel veel gezondheidsvoordelen heeft?

Yogakaarten

De vele gezondheidsvoordelen van Yoga

Zal ik nog even doorgaan? Yoga heeft eigenlijk geen nadelen. Punt. Wat allereerst heel fijn is aan deze manier van sport: het is geen wedstrijd. Je doet het bij yoga nooit fout, nooit niet goed genoeg, nooit te langzaam, op z’n hoogst misschien een beetje te snel, maar ach: je leert vanzelf je eigen tempo kennen. Yoga is voor iedereen en je doet de oefeningen op je eigen niveau. Raak je eraan verknocht, dan zit je goed. Nog meer voordelen van yoga zijn namelijk:

  • Beter kunnen omgaan met angst en stress.
  • Bewuster omgaan met emoties, zoals beter kunnen omgaan met boze gevoelens.
  • Bevordert de veerkracht.
  • Stimuleert het positieve zelfbeeld.
  • Geeft een beter lichaamsbesef.
  • Helpt het bevorderen van kracht en flexibiliteit.
  • Verhoogt de concentratie, aandacht en focus.
  • Brengt rust in lichaam en denken.
  • Vergroot de creativiteit en het inlevingsvermogen.

Yoga kost weinig ruimte, tijd en geld

Voordat ik kinderen kreeg, heb ik jaren yoga beoefend. Maar je weet hoe dat dan gaat hè, als er kinderen komen… Ik nam me voor om weer yoga te gaan doen, maar er kwamen zoveel kindertjes heel snel achter elkaar, dat ik ’s avonds echt geen energie meer had om de deur uit te gaan. Dus nam ik me voor, om na het avondeten, samen met de kids oefeningen te gaan doen. Er zijn immers zoveel yoga-filmpjes te vinden op YouTube!

Dat begon echter al met het nadeel, dat dan die tv evengoed weer aan moest, terwijl ik eigenlijk zo graag quality time met ze wil, zónder beeldscherm. Puntje van irritatie was ten tweede, dat ik steeds middenin een oefening met mijn hoofd omhoog richting de tv moest om te kijken wat de yoga-instructeur aan het doen was. Niet relaxt.

Met z’n allen aan de yoga

Met z’n allen op een mat, iedereen zo dicht mogelijk tegen mama aan, ‘Sssstt, sssstt, ik hoor de instructeur niet!’, ‘Mama, ze komt steeds tegen me aan!’ ‘Mama, A. schuift niet op!’ ‘Mama, mag er al een filmpje aan?’ ‘Mama, hoe lang duurt dit nog?’ Boem, weer eentje tegen me aan. ‘Ga voor het beeld vandaan!’ Grrrr… Ontspannen? Het leverde alleen maar irritatie en boosheid op. Na een week trouw (bijna) elke avond ‘samen’ yoga, was ik er klaar mee. Het moet toch mogelijk zijn om dit op een leuke manier met mijn kinderen te doen, in plaats van elke keer boos en geïrriteerd te zijn, terwijl het eigenlijk ontspanning zou moeten opleveren?

Yoga kaarten

Bewust in Beweging met Liesbeth de Backer

Nou, en toen moest het zo zijn, dat de Yogakaarten van Liesbeth de Backer mijn aandacht vroegen op Facebook. En als iets mijn aandacht vraagt, weet ik inmiddels, dat ik niet voorbij moet scrollen. Om een lang verhaal kort te maken: een paar dagen nadat ik de Yogakaarten voor het eerst zag op internet, stond ik met drie van mijn kids klaar om het te gaan uitproberen. De meiden mochten het postpakketje uitpakken en vonden een uitgebreide set bestaande uit een dikke stapel yogakaarten, een boekje waarin de yoga-oefeningen worden uitgelegd, een stapel met ademhalingsoefeningen een stevig bewaarzakje voor alle kaarten en nog wat lieve toevoegingen, die ik voor het verrassingseffect niet wil verklappen. Dat zie je zelf wel, als je de kaarten hebt besteld. Liesbeth heeft namelijk verschillende pakketten te koop in haar webshop. De moeite waard om een kijkje te nemen!

Dat ze het mochten uitpakken, was het natuurlijk al een hit en toen ze de prachtige, kleurrijke kaarten zagen met mooie plaatjes erop, was het hek helemaal van de dam. KUNNEN WE BEGINNEN? Ik moest nog even wat fotootjes maken, dus ze moesten even geduld hebben, maar ze konden niet wachten om te starten!

yoga kaarten

Ademhalingsoefeningen voor rust, focus en energie

We begonnen met de ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen zijn een schitterend hulpmiddel om kinderen (en volwassenen) rust, focus en daarnaast ook energie te geven. Elke oefening werkt op deze 3 gebieden in. De ene oefening is echter meer gericht op energie en de andere op rust. Op elke ademhalingskaart staat een symbooltje met voor welk gebied de oefening goed is.

De kaartjes zien er verder heel uitnodigend uit met aan de ene kant een plaatje en de naam van de ademhaling en aan de andere kant de uitleg van hoe de ademhaling werkt. Deze ademhaling kun je niet alleen toepassen tijdens de yoga-oefeningen, maar zijn ook voor iedereen (oud én jong) een goed handvat om te gebruiken in verschillende situaties. Bijvoorbeeld bij een spannend moment, zoals voor een wedstrijd, tijdens het maken van een toets, in een boze bui. Of om je energiepeil te verhogen na een zware dag, na slecht geslapen te hebben of tijdens een inkakmomentje. Alle oefeningen zijn heel helder en voor iedereen te hanteren, dus als je het een paar keer met je kind hebt geoefend, heeft hij/zij voor altijd een tool bij zich, die in verschillende situaties houvast kan bieden.

Stap voor stap in de houding

Let’s yoga! De rolverdeling: eentje mocht de kaarten in een waaier vasthouden, de tweede mocht een kaartje trekken en nummer drie mocht voorlezen hoe de ademhalingsoefening in z’n werk gaat. Het staat duidelijk beschreven, dus ook als je er (nog) geen verstand van hebt of het nog nooit hebt gedaan, is helemaal helder hoe je de ademhaling moet doen. Een kind kan de was doen, en ja, je kind zou dit ook gemakkelijk zonder jou kunnen doen. Daar zaten drie lammetjes op een rijtje, intens serieus de ademhalingsoefening uit te voeren. Geweldig om te zien! Mijn hart maakte een sprongetje, dat ze het zo serieus namen en dat ze zo toegewijd meededen. Wat een effectieve en dankbare manier van quality time. En dit was nog maar het eerste kaartje!

Yoga voor de hele familie

Volgende oefening: om beurten zouden ze allemaal een kaartje mogen trekken met een yoga-oefening. Dan zouden we mooi een sessie hebben van 1 ademhaling en 3 oefeningen. Hoe lang zo’n sessie duurt, is uiteraard helemaal aan jezelf. Hoeveel minuten spendeer je aan een oefening? Hoeveel kaartjes trek je? Hebben jullie niet zoveel tijd of hebben je kinderen (of jij) vandaag niet zoveel zin, dan kun je het altijd iets korter doen. Bij ons werd het langer, want ze vonden het werkelijk fenomenaal.

Yoga met het hele gezin: quality time van het hoogste niveau!

Ik kan niet in woorden omschrijven, hoe gezellig dit werd! Gezellig? Dat is toch niet de bedoeling met yoga? Gezellig, ik kan het eigenlijk niet anders zeggen. We hebben allerlei momenten beleefd: van intense rust en ontspanning, naar het enthousiasme van het trekken van weer een nieuwe kaart. Van naar de wc rennen omdat er eentje zo nodig moest plassen van het lachen, naar 4 hondjes die (tijdens de oefening van De Hond) bij het optillen van hun pootje over elkaar heen ‘plasten’.  Het leek echt één grote happy family en de kinderen kwamen helemaal los.

Heldere instructies bij de yoga-oefeningen

De yoga-oefeningen zijn net zo helder omschreven als de ademhalingsoefeningen. Nu komt het allerleukste: aan de ene zijde van het kaartje wordt de oefening uitgebeeld door een volwassene met de ‘officiële’ benaming van de houding erbij. Aan de andere zijde wordt de houding door een kind voorgedaan met een wat simpelere benaming erbij. Niet in woorden, maar met een plaatje. Zo staat bij het kaartje van de oefening met de plassende hondjes, althans, dat is wat mijn kinderen ervan maakten, aan de volwassen zijde: Adho Mukha Svanasana: Neerwaarts kijkende hond. Aan de zijde van het kind staat een plaatje van een hondje. Dat is echt heel praktisch, want zo kun je goed onthouden, welke oefening je prettig vond. Ze zeiden na die pose gelijk: ‘Mama, gaan we de volgende keer weer de Adho Mukha Svanasana doen?’ Nee, geintje natuurlijk. Ze vroegen of we de volgende keer weer de Hond gaan doen. En dan moet ie natuurlijk wel weer plassen!

Oefeningen doen in jouw tempo, op je eigen niveau

We hadden ons dus voorgenomen om 3 oefeningen te gaan doen, maar het was zo’n ontzettend fijne bezigheid met z’n allen, dat we er nog eentje extra deden en daarbij moest ik beloven dat we dit morgen weer gingen doen! Wat me opviel, in vergelijking tot de oefeningen die we wel eens voor de tv hadden gedaan, was allereerst dat de concentratie constant bij het ‘spel’ bleef. Ze bleven allemaal even enthousiast en deden heel goed met de oefeningen mee, ook al waren ze soms best een beetje moeilijk. Niemand duwde tegen iemand aan, niemand ging klieren of de grens opzoeken. Iedereen kon de oefening op haar eigen manier doen. Bij beelden op tv heb je al snel de neiging om te gaan doen, wat de instructeur doet, maar nu kon iedereen het via eigen interpretatie en op eigen lenigheid doen. Heel fijn met kinderen, vooral met (mijn) kinderen die heel competitief en perfectionistisch zijn en altijd het idee hebben, dat het precies moet, zoals gezegd wordt. Nu gingen ze allemaal heerlijk hun eigen gangetje.

Een verbindend ‘spel’ voor het hele gezin!

Ik kan dit iedereen aanraden! Zowel aan Houten Klazen als heel sportieve mensen en iedereen ertussenin. Vaders, moeders, oppassers, grootouders, leerkrachten, trainers van wat voor sport dan ook om bij aanvang even lekker warm te worden en een fijne ademhalingsoefening te doen. Voor elke leeftijd, van 0 tot 200 en voor elk moment van de dag. Dat is voor ons fantastisch, want met kinderen in de leeftijd van 1 tot 7 is het moeilijk om een bezigheid te vinden, die iedereen leuk vindt, die iedereen kan en waar ook nog eens iedereen evenveel concentratie en vaardigheden voor heeft.

Je kunt een sessie zo lang of kort maken als je wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een vloer en wat gemakkelijk zittende kleding. En een stel kinderen, want elk kind, ongeacht interesse of leeftijd, zal dit fantastisch vinden! Yoga zou verplicht moeten worden. Op het werk. In de klas. Bij de sport- en hobbyvereniging. Thuis. Met de Yogakaarten van Liesbeth de Backer heb jij te allen tijde een liefdevolle, gezellige en ontspannen bezigheid bij de hand. Voor iedereen!

Eigenlijk alleen maar voordelen dus! Of nou ja, misschien één heel klein nadeeltje. Je ziet het wel eens in films… Van yoga ontspan je zó erg en laat je zoveel spanning los, dat je ook wel eens iets laat vliegen. PFFRRT! Maar ach, met deze set ben je toch thuis en kun je samen nóg harder lachen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je misschien ook leuk vindt!