‘Zoekwoordenonderzoek, klinkt als heel wat en vooral een leuk woord voor galgje. Maar ik begrijp dat het voor mensen die niet in de marketingwereld zitten wellicht niet zo vanzelfsprekend is, als dat voor mij is. Heb jij nou geen idee wat een zoekwoordenonderzoek is, wat je eraan hebt en waarom het zo belangrijk is om regelmatig uit te (laten) voeren? Dan is dit artikel voor jou!
Wat is een zoekwoordenonderzoek?
Laten we bij het begin beginnen. Hoe ben jij hier terechtgekomen? Waarschijnlijk ben je begonnen met één of meerdere woorden in Google in te typen, om vervolgens de resultaten af te lopen. Stel: je zoekt op “zoekwoordenonderzoek”, dan is dat je zoekwoord. Maar ook “wat is een zoekwoordenonderzoek” is een zoekwoord, mensen stellen namelijk graag vragen aan Google. Dit noemen we een long key zoekwoord, bestaande uit meerdere woorden.

Bij een zoekwoordenonderzoek ga je uitzoeken waar mensen op zoeken om jouw dienst of product te vinden. Je zou dit gewoon aan mensen om je heen kunnen vragen, maar het is lastig om op die manier in contact te komen met je doelgroep. Daarom zijn er heel veel verschillende tools, die dit voor je doen. Daar kun je verschillende dingen uithalen.
Onderzoek naar huidige zoekwoorden
Als het goed is, wordt je website al door mensen gevonden. Of dit er nu 100 per maand zijn of 10.000, er zijn bepaalde woorden die mensen naar jouw website leiden. Dit kun je in zo’n tool uitzoeken en dan rolt er een top 10 (of meer) aan zoekwoorden uit, waarop je momenteel wordt gevonden. Zo niet, dan is er werk aan de winkel.
Hier staan ook gegevens bij zoals hoe vaak mensen per maand op dit woord zoeken en hoeveel bezoekers je aan dit woord te danken hebt. Dat is fijn, want dan weet je in ieder geval al waar je dingen goed doet. Helaas wordt dit in veel zoekwoordenonderzoeken nog wel eens overgeslagen, maar dit geeft je juist een goed inzicht in de huidige staat van je website en waar je verder op in kunt spelen.
Vervolgens doe je een onderzoek naar andere woorden waar mensen op zoeken. Als je namelijk bij je eerste zoekopdracht niet krijgt wat je zocht, probeer je andere woorden, toch? Dat doet jouw potentiële klant dus ook. Gelukkig wordt dit allemaal opgeslagen en kunnen we dus vinden dat iemand die zoekt op “zoekwoordenonderzoek” ook zoekt op “zoekwoorden”, “SEO” of “website verbeteren”. Je doet zo’n onderzoek op basis van de woorden die al voor een goed bereik zorgen, maar ook op basis van woorden waarvan jij denkt dat je doelgroep erop zoekt, en op basis van je concurrentie.

Welke zoekwoorden zorgen voor vindbaarheid?
Als je kunt zien welke woorden bij jou zorgen voor je vindbaarheid, kun je dat natuurlijk ook zien van jouw concurrenten. Door een hele hoop combinaties te maken van zoekwoorden, concurrenten en nieuwe woorden, kom je uiteindelijk op een lange lijst met zoekwoorden waar jouw klanten op zoeken. Dit kan een lijstje zijn van 100 woorden, maar het kunnen er ook duizenden zijn. Het kan eveneens dat woorden waarvan jij denkt dat ze relevant zijn, helemaal niet in de lijst staan. Daar wordt dan toch niet op gezocht. Jammer, maar beter om dat nu al te weten, dan dat je er bijvoorbeeld een heel artikel over schrijft dat dus niemand gaat lezen.
Zoekwoordenonderzoek analyseren
Het feit dat jouw potentiële klant zoekt op bepaalde woorden, betekent helaas niet direct dat je bovenaan in Google komt te staan, als je al die woorden een keer terug laat komen op je website. Bij de lijst met zoekwoorden komen ook een hoop andere gegevens. Zoals bijvoorbeeld details over hoe vaak per maand er op dit zoekwoord wordt gezocht, maar ook hoeveel van je concurrenten dit woord op hun website gebruiken.
Als er per maand 50 mensen zoeken op “zoekwoordenonderzoek”, maar 90 tot 100% van mijn concurrenten dit woord gebruiken op hun website, kan dit artikel nog steeds ergens op pagina 8 in Google belanden. En er zijn “maar” 50 mensen die er op zoeken, dus hoe groot is de kans dat ze dan bij mijn artikel uitkomen?
Daarom moet je de lijst met zoekwoorden analyseren. Je haalt er woorden uit die je niks gaan opleveren en probeer juist die woorden eruit te halen, waar je concurrenten steken laten vallen. Je wilt gaten in de markt dichten en moet het daardoor anders aanpakken dan de rest. Dit is het belangrijkste deel van een zoekwoordenonderzoek, omdat je dan echt weet waar je winst kunt behalen.
Wanneer moet ik een zoekwoordenonderzoek doen?
Mensen veranderen hun zoekgedrag, onze taal ontwikkelt altijd, er komen nieuwe producten op de markt en er worden nieuwe diensten aangeboden. Ook door makkelijk beschikbare kennis op internet, leren mensen steeds meer en zullen zoekopdrachten steeds specifieker worden.
Het kan gebeuren dat een zoekvolume met maar liefst 900% daalt in slechts een paar maanden tijd! Dat werkt ook andersom, een woord kan opeens heel populair worden en volop gezocht worden. Moet je dan elke maand een nieuw zoekwoordenonderzoek doen? Nee, dat hoeft niet. Die fluctuaties zijn vaak uitzonderingen, maar door een jaar heen, kan er wel het één en ander veranderen. Je hebt eigenlijk 2 opties voor de frequentie van een zoekwoordenonderzoek.

Een vaste interval om te bekijken waar winst te behalen valt
Doe bijvoorbeeld jaarlijks een nieuw algemeen zoekwoordenonderzoek op basis van het zoekgedrag van het afgelopen jaar. Dan kun je zien wat er het afgelopen jaar is veranderd qua zoekgedrag, maar ook wat je concurrenten hebben gedaan. Stel dat je concurrenten ook die woorden zijn gaan gebruiken die jij uit je zoekwoordenonderzoek hebt gehaald, dan kunnen die opeens minder aantrekkelijk zijn.
Door dan opnieuw te bekijken waar winst te behalen valt, kun je een nieuw plan van aanpak maken voor het komende jaar en weer de gaten opvullen. Je zult altijd strijden met je concurrenten. Mocht je in een overvolle markt zitten waar de concurrentie echt moordend is, dan zul je dit sterk in de gaten moeten houden en regelmatig nieuw onderzoek moeten doen. Is er nog ruimte op te markt? Dan is het genoeg om één keer per jaar een zoekwoordenonderzoek te doen om je website een opfrisser te geven.
Schrijf je regelmatig nieuwe content, zoals een blog? Dan zou je in je jaarlijkse zoekwoordenonderzoek al onderwerpen kunnen meepakken waar je over wilt gaan schrijven. Zo weet je direct welke zoekwoorden je voor artikel x kunt gebruiken en welke voor artikel y. Dit voorkomt dat je voor elk artikel alsnog een specifiek onderzoek moet doen.
Zoekwoordenonderzoek bij alles wat je schrijft
Schrijf je bijvoorbeeld blogs en wil je voor elk blog precies weten wat er op dat moment speelt en welke zoekwoorden relevant zijn? Dan kun je bij elk artikel een zoekwoordenonderzoek laten doen. Dit is wel elke keer veel werk, maar kan relevant zijn als je bijvoorbeeld schrijft over actualiteiten. Je kunt in januari wel zoekwoorden opzoeken voor een festival in juni, maar dikke kans dat de zoekwoorden 2 weken van tevoren heel anders zijn. Denk aan zoekwoorden als “line-up festival x” in januari en “last minute kaartjes festival x” in mei. Dat wil niet zeggen dat de line-up niet meer relevant is, maar het is niet meer het enige woord waarop gezocht wordt en mogelijk zijn er inmiddels al heel veel artikelen over geschreven.

Lang verhaal kort
Volg je het nog? Even een samenvatting van wat hierboven staat.
- Een zoekwoordenonderzoek levert je een lijst met woorden op, waar jouw potentiële klanten op zoeken. Ook haal je er uit waar je potentiële klanten jou op dat moment al op vinden. Dus wat gaat er goed en wat kan er beter?
- Bij de zoekwoorden analyse filter je de woorden op relevantie, hoeveelheid concurrentie en frequentie van de zoekopdrachten. Wordt er 50 keer per maand op gezocht of 500.000 keer? En gebruikt 10% van je concurrenten dit woord ook of 90%?
- Een zoekwoordenonderzoek moet regelmatig vernieuwd worden. Als je weinig last van concurrentie hebt en geen tijdsgebonden content schrijft, is één of twee keer per jaar voldoende.
- Schrijf je regelmatig actuele content, die van relevantie en zoekfrequentie afhankelijk is? Of heb je heel veel concurrenten die altijd overal bovenop zitten? Dan is het aan te raden om bij elk nieuw stukje content een specifiek zoekwoordenonderzoek te doen.
Zijn zoekwoorden dé manier om bovenaan Google te komen?
Kort antwoord: nee. Net als alles en iedereen is Google in de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Bovendien zijn er inmiddels miljarden websites en blogs. Als we alleen maar kijken naar zoekwoorden, dan wordt het echt nattevingerwerk wie er bovenaan komt. Google heeft daarom meerdere eisen gesteld, dit noemen de we SEO. Wat is SEO? “Search Engine Optimization”, het optimaliseren van je vindbaarheid.
Dit is een flink pakket aan dingen waar je op moet letten, zoals het actief houden van je website (dus regelmatig wat nieuws posten of je website content updaten. Hier lees je meer over hoe het regelmatig plaatsen van blogs, je website kan helpen om hoger in Google te komen.
Linkbuilding
Ook het feit dat ik hierboven een link naar een andere pagina op deze website heb gezet, zorgt ervoor dat Google mijn blog relevanter vindt dan eenzelfde blog zonder linkjes. Ook het linkje bovenaan/onderaan dit blog, naar mijn eigen website, zorgt weer voor een extra boost. Zowel voor mijn persoonlijke website, als deze website. Dit noemen we “linkbuilding” en creëert als het ware een netwerk aan op elkaar aansluitende informatie.
SEO trucjes
Zo zijn er ontzettend veel trucjes om hoger in Google te komen. Zowel in je schrijfwijze, woordkeus, taalgebruik en tekstopmaak, als de hele achterliggende techniek zoals je metadata, titels van afbeeldingen en website opbouw.
Dit verandert helaas ook regelmatig en is soms lastig bij te houden. SEO is een ingewikkeld concept, dat heel veel verschillende lagen heeft. Een goed zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel voor een sterke SEO, maar het is dus niet het enige. Verkijk je daarom niet op verkooppraatjes dat een slecht scorende website enkel afhankelijk is van je zoekwoorden.
0 reacties